E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούς

Ορθοδοξία – Θεολογικά και Εκκλησιαστικά Θέματα

Νοέ 14 
 

 
Μην μου πει κανείς ότι τα παιδιά δεν πρέπει να απασχολούνται με τέτοια πράγματα. Θα πρέπει όχι μόνον να απασχολούνται, αλλά αυτά να είναι και το μοναδικό αντικείμενο της σπουδής τους.
Επειδή όμως είσθε ασθενείς, δεν σας λέω τέτοιο πράγμα, ούτε από την ψυχαγωγία απομακρύνω τα παιδιά, ούτε σας από τις βιοτικές απασχολήσεις σας. Αλλά από τις επτά ημέρες αξιώνω μία να την αφιερώνετε στον κοινό όλων μας Κύριο…
Ιδιαίτερα αυτή η ηλικία έχει ανάγκη από αυτά ...

πλήρες...

Νοέ 12
Δημοσιεύτηκε από Ουράνιες Σκέψεις στις 12.11.17 09:54 ως Ορθοδοξία – Θεολογικά και Εκκλησιαστικά Θέματα 

 
Του Αειμνήστου Γέροντος πατρός Μωυσέως του Αγιορείτου


Ο Μέγας Αθανάσιος λέγει: «Ενώ ο νους του ανθρώπου πλάστηκε από τον Πανάγαθο Θεό για να βλέπει συνεχώς την ωραιότητα του Θεού και να φωτίζεται από τις θεϊκές λαμπρότητες, μετά την πτώση στράφηκε μ' εμπάθεια στη θέα της κτίσεως. Έτσι αντί οι άνθρωποι να έχουν προσηλωμένο το νου τους στον Θεό, προσκολλήθηκαν στα κτίσματα, προσκυνώντας τα ως Θεούς».
Πολλοί μας ρωτούν τι να πράξουν στην παρούσα κρίση. Ο Μ. Αθανάσιος ...

πλήρες...

Νοέ 12 
 
Του Πατρός Θεοφάνους Ιωαννίδη
 
Ένας Αυτοκράτορας, στην Άπω Ανατολή, γερνούσε και καταλάβαινε ότι είχε φτάσει η ώρα να διαλέξει το διάδοχό του. Αντί να διαλέξει έναν από τους βοηθούς του ή ένα από τα παιδιά του, αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό. Προσκάλεσε μια μέρα πολλούς νέους του βασιλείου του και τους είπε. «Έφτασε η ώρα μου να παραιτηθώ και να διαλέξω τον επόμενο Αυτοκράτορα. Έχω αποφασίσει να διαλέξω έναν από σας». Οι νέοι ξαφνιάστηκαν! Αλλά ο ...

πλήρες...

Νοέ 8 
 
Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου  κ.κ. Ιεροθέου
Εκκλησιαστική Εφημερίδα  <<Παρέμβασις>> της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου
Τεύχος: 255 
Μήνας:  Οκτωβρίου 2017 
 
 
Στό κείμενο μέ τίτλο «Σχέσεις τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρός τόν λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον», πού τέθηκε στήν Σύνοδο τῆς Κρήτης γιά συζήτηση καί ψήφιση, γινόταν λόγος γιά τίς ἄλλες ἐκτός ἀπό τήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία «Χριστιανικές Ἐκκλησίες καί Ὁμολογίες».
Κατά τήν συζήτηση προτάθηκε ἀπό τρεῖς Ὀρθόδοξες Ἐκκλησίες ἀντί νά γραφῆ «Χριστιανικές Ἐκκλησίες καί Ὁμολογίες» νά γραφῆ «ἑτερόδοξες Ἐκκλησίες», ...

πλήρες...

Νοέ 5 
IMG 3818
  
Γράφει ο Συνεργάτης του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε.Ε.
Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Νομικός Δρ.   π. Γεώργιος Α. Λέκκας
 
 

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχε στη συνάντηση της Επιτροπής Αντιπροσωπειών των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU), όπου η Δρ Adina PORTARU, Νομικός Σύμβουλος Ευρώπης της Μη Κυβερνητικής Οργανώσεως ADF International, παρουσίασε το έργο της Οργανώσεως αυτής αναφορικά με την προστασία, μέσω της Νομικής οδού, Ατομικών ...

πλήρες...

Νοέ 5 
 
Συνεκλήθη, το πρωί της Τρίτης 17 Οκτωβρίου ε.έ., υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης  κ.κ. Ιωάννου, εις την κεντρική Αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», η Β΄ κατά σειρά Γενική Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά για το τρέχον Εκκλησιαστικό Έτος.
Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης  κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην περί του Θεού Σοφία, υπογραμμίζοντας ...

πλήρες...

Οκτ 20 
Αποτέλεσμα εικόνας για Φίλιππος Χαμαργιάς
 
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης  π. Φίλιππος Χαμαργιάς είναι ο νέος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.
Η Απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας  κ.κ. Χρυσοστόμου υπεγράφη και απεστάλη στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για Έγκριση.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης  π. Φίλιππος είναι Γραμματέας του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, καθώς και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Φλαρίου Καλαμάτας.Οκτ 20 
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Αθανασίου ορίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης  κ.κ. Άνθιμο, στην Πρωτοσυγκελλία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Ο π. Ιάκωβος έρχεται να καλύψει την Κενή θέση της Πρωτοσυγκελλίας, μετά την Εκλογή του Αρχιμανδρίτου π. Στεφάνου Τόλιου σε Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

p.fotios 1
 
Τέλος πληροφορίες αναφέρουν ότι Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, ορίστηκε από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη  κ.κ. Άνθιμο ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης.


Οκτ 15 
 
 
 
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας 
 

 
Τα Εγκαίνια του Ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στην Κρυσταλλοπηγή Φλωρίνης τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας  κ.κ. Σεραφείμ το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017.
Το Ιερό Θυσιαστήριο του Ναού είχε καταστραφεί ολοσχερώς και οι Κάτοικοι της Περιοχής ζήτησαν από τον Επίσκοπό τους να δοθεί και πάλι ο Ναός του Αη-Γιώργη στη λατρεία του Θεού.
Στα Εγκαίνια συμμετείχε πλήθος πιστών από την Κρυσταλλοπηγή, τα γύρω χωριά, από την Περιοχή της Καστοριάς, καθώς και πολλοί ...

πλήρες...

Οκτ 4 
Αποτέλεσμα εικόνας για νεκτάριος μουλατσιώτης
 
 
Του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου πατρός Νεκταρίου Μουλατσιώτη - Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος 


Αγαπητοί μου αδελφοί. Σήμερα ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, σύμφωνα με όσα έχει καταγράψει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, μάς λέγει ότι: «Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως». Ξεκάθαρα ο Κύριος απευθυνόμενος προς τα παιδιά Του και σε όλους όσους ποθούν και θέλουν να λέγονται αλλά και να είναι χριστιανοί, δίδει ένα καθημερινό κώδικα συμπεριφοράς απέναντι στους άλλους ανθρώπους, είτε ...

πλήρες...

Οκτ 4 
 
«ἐν ἁπλότητι καὶ εἰλικρινείᾳ Θεοῦ»  
(Β΄Κορ. 1, 12)
 
 
Του Πατρός Θεοφάνους Ιωαννίδη
 
Σήμερα ο Κύριος μάς ομιλεί, μέσα από την περικοπή του Ευαγγελίου του Λουκά, για την εντολή της αγάπης. Και ξεκινά προτέποντάς μας να συμπεριφερόμαστε στους συνανθρώπους μας όπως ακριβώς επιθυμούμε και οι άλλοι να συμπεριφέρονται προς εμάς, δηλαδή μας λέει ότι αν θέλουμε οι άνθρωποι να μάς αγαπάνε, να μάς σέβονται, να μάς συγχωρούν, τότε κι εμείς πρώτοι θα πρέπει να είμαστε άνθρωποι της αγάπης. 
Γιατί, συνεχίζει, ...

πλήρες...

Σεπ 27 
βιαστική προσευχή
 

Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου

Σας ελέγχει η συνείδηση, επειδή κάνετε πολύ βιαστικά την προσευχή σας και είναι εύλογο. Γιατί υπακούτε στον εχθρό; Εκείνος είναι που σας παρακινεί: «Γρήγορα… πιο γρήγορα…».
Η βιαστική προσευχή δεν έχει πνευματικό καρπό. Βάλτε, λοιπόν, κανόνα στον εαυτό σας να μη βιάζεστε. Να προσεύχεστε έτσι, ώστε ούτε μια λέξη να μην προφέρουν τα χείλη σας, που να μην την κατανοεί ο νους σας και να μην τη βιώνει η καρδιά σας. Πρέπει ...

πλήρες...

Σεπ 23 
 
 
Του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου
π. Ιεροθέου Λουμουσιώτη
Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως
Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης
 
 
«ἵνα δικαιωθῶμεν ἐκ πίστεως Χριστοῦ καὶ οὐκ ἐξ ἔργων νόμου, 
διότι οὐ δικαιωθήσεται ἐξ ἔργων νόμου πᾶσα σάρξ». ( Γαλ. β, 16)
 

 

Για να δικαιωθούμε από την πίστη στον Ιησού Χριστό και όχι από τα έργα του νόμου, διότι δεν θα δικαιωθεί καμμία ανθρώπινη ύπαρξη από τα έργα του νόμου, αυτό το λέγει στην προς Γαλάτας επιστολή του ο μέγας των Εθνών Απόστολος Παύλος.

Όταν εδώ αναφέρεται ...

πλήρες...

Σεπ 12 

 
Συμφώνως με την υπ' αριθμ. 2556/5-7-1993 εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, η εορτή αυτών των Αγίων θα τιμάται κάθε Έτος την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης.


Ο Εθνομάρτυρας Χρυσόστομος Καλαφάτης, Γεννήθηκε στην Τριγλία της Προποντίδας το 1867 μ.Χ. Γονείς του Χρυσοστόμου ήσαν ο Νικόλαος Καλαφάτης και η Καλλιόπη Λεμωνίδου.
Το ζεύγος απέκτησε 8 παιδιά, 4 αγόρια και 4 κορίτσια. Από τ' αγόρια επέζησαν ο πρωτότοκος Ευγένιος (γεννήθηκε το 1865 μ.Χ.) ...

πλήρες...

Σεπ 8 
 
 
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου

Πραγματοποιήθηκε το εσπέρας της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου 2017 η επίσημος Έναρξις των Εργασιών της Συντονιστικής Επιτροπής του Διεθνούς Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στη Λέρο.
Στις 7 μ.μ. τελέστηκε η Εναρκτήριος Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σωφρονίου, και κατόπιν στην Αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, εγένοντο οι καθιερωμένες προσφωνήσεις.


 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου  κ.κ. Παΐσιος, υπεδέχθη τους κ.κ. Συνέδρους λέγοντας τα εξής:

«Εντιμώτατοι Άρχοντες, πεφιλημένοι Σεβασμιώτατοι Αδελφοί, ...

πλήρες...

Σεπ 8 
 
 
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
 

Στην κεντρική Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά «Κιβωτός Σωτηρίας», πραγματοποιήθηκε η έναρξη του δευτέρου Κύκλου των μαθημάτων του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Επιμόρφωσης Κληρικών και Στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης το οποίο φέρει τον γενικό τίτλο: «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον».
 Το παρόν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Θεολογική ...

πλήρες...

Σεπ 1 
Αποτέλεσμα εικόνας για βαρθολομαιος
 
Ακολουθεί το Πατριαρχικόν Μήνυμα ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Ἰνδίκτου,
ἡμέρᾳ προσευχῆς ὑπέρ τῆς Προστασίας τοῦ Φυσικοῦ Περιβάλλοντος
 
 
 
† Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ
ΕΛΕΩι ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ
ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΤΙΣΕΩΣ ΚΥΡΙΟΥ
ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
 
 

 Ἀδελφοὶ καὶ τέκνα ἐν Κυρίῳ,

Χάριτι Θεοῦ εἰσερχόμεθα σήμερον εἰς τὸ νέον ἐκκλησιαστικὸν ἔτος, συνεχίζοντες «διὰ τοῦ ἀγαπήσαντος ἡμᾶς»[1] συμμαρτυρεῖν καὶ ...

πλήρες...

Σεπ 1 
 
Κυριακάτικοι Στοχασμοί
(Α΄ Κορ. ιε΄ 1-11) 
 
Του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου
π. Ιεροθέου Λουμουσιώτη
Ιεροκήρυκα 
 της Ιεράς Μητροπόλεως 
Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης 
 

«ἐγὼ γάρ εἰμι ὁ ἐλάχιστος τῶν ἀποστόλων, ὃς οὐκ εἰμὶ ἱκανὸς 
καλεῖσθαι ἀπόστολος, διότι ἐδίωξα τὴν ἐκκλησίαν τοῦ Θεοῦ·» 
(Α Κορ. 15,9) 
 
 
 
Ποιος από εμάς, αδελφοί μου, θα εδέχετο τον χαρακτηρισμό ως ελάχιστος; Σχεδόν κανείς! Για να είμεθα ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και με τους πέριξ μας. Αυτή είναι η πικρότατη αλήθεια. 

Ενώ ο αιθεροβάμων, στην κυριολεξία Παύλος, το λέγει για τον Εαυτό του και ...

πλήρες...

Αύγ 24 
 
 
 
Του πατρός Θεοφάνους Ιωαννίδη
 
 
Μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Παπα-δόπουλου, στις 22 Οκτωβρίου 1938, στην Εκκλησία σημειώθηκε ένας νέος διχασμός και μια διατάραξη της Κανονικής Τάξεως. Η αιτία, αυτή τη φορά, ήταν η υποτίμηση των Ιερών Κανόνων, εξαιτίας της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Οι παράγοντες που έπαιξαν κύριο ρόλο είναι τρεις: α) ο παρεκκλησιαστικός, β) ο πολιτειακός και γ) ο προσωπικός. Όλοι αυτοί  συνενώθηκαν για την εξυπηρέτηση ίδιων σκοπών. [1].

 
Όπως αναφέραμε παραπάνω, μετά τον θάνατο ...

πλήρες...

Αύγ 23 
 
 
Του πατρός Θεοφάνους  Ιωαννίδη
 

Μετά την Εκλογή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών  κ. Χρυσάνθου δημοσιεύθηκε ο νέος «Καταστατικός Νόμος της Εκκλησίας της Ελλάδος», όπου συμπεριλήφθηκαν νέες Διατάξεις. 
Ο Νέος Νόμος δημοσιεύθηκε ως  «Αναγκαστικός Νόμος υπ’ αρ. 2170/ 1940.
Περί Καταστατικού Νόμου της Εκκλησίας της Ελλάδος (Φ.Ε.Κ. 5 Α΄/4 Ιανουαρίου 1940)»[1].
Η Δικτατορία του Ιωάννου Μεταξά δεν επιθυμούσε τη Σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και προσπάθησε να μειώσει τη σημασία της, αυξάνοντας τις δικαιοδοσίες της Διαρκούς ...

πλήρες...


Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις


[Κύρια σελίδα] [1] 2 3 4 5 6 7 ... 70 [επόμενο]1-20 από 1386Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοίΔιαφημίσεις