E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούς

Τυπικόν

Ιού 29 
 
Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ της Λειτουργικής της Αγίας Ορθοδόξου μόνης Εκκλησίας.
Αναλυτική παρουσίασις όλων των σταδίων αυτής, από την Ακολουθία του Καιρού, την Ιερατική ένδυση, την Προετοιμασία των Τιμίων Δώρων, ίσαμε την αρχή της Λειτουργίας των Κατηχουμένων. Τινάς επεξηγήσεις ποιεί και ο Δημήτριος Μαυρόπουλος, Θεολόγος - Συγγραφέας.
 
 
 


Ιού 23
Δημοσιεύτηκε από Ουράνιες Σκέψεις στις 23.07.17 23:01 ως Τυπικόν 
 
Tὸ νόημα τῆς Θείας Λειτουργίας.
Ἂς τὴν ἐξετάσουμε τώρα ὅσο μποροῦμε λεπτομερέστερα,
ἀρχίζοντας μὲ ἐκεῖνα ποὺ τελοῦνται στὴν Αγία Πρόθεση
[Εἰδικὸς χῶρος ποὺ βρίσκεται ἀριστερὰ
ἀπὸ τὴν Αγία Τράπεζα, ὅπου τοποθετοῦνται
(προτίθενται - πρόθεση) τὰ Τίμια Δῶρα
ποὺ προσφέρουν (προσκομίζουν-Προσκομιδή)
οἱ Πιστοὶ γιὰ τὴ Θεία Εὐχαριστία.
Ἐδῶ γίνεται ἡ ἀναγκαία προετοιμασία τους ἀπὸ τὸν Λειτουργὸ ἱερέα]. 
 
 
 


Ιαν 25
Δημοσιεύτηκε από Π. Θεοφάνης Ιωαννίδης στις 25.01.17 01:20 ως Τυπικόν 
 
 
 
του Πατρός Θεοφάνους Ιωαννίδη 
 
 
Η Έκδοση του Τυπικού του Μεθοδίου αποτέλεσε ρητή επιθυμία του Μακαριστού Λειτουργιολόγου Καθηγητού Ιωάννου Φουντούλη προς την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου ´Ορους.
Ο αείμνηστος Φουντούλης έθεσε τον πρώτο θεμέλιο λίθο στην κριτική Έκδοση του Κειμένου, διέγνωσε στις σελίδες του Τυπικού του Μεθοδίου Διατάξεις του Τυπικού του Αγίου Σάββα και επιμελήθηκε την πρώτη ύλη της Εκδόσεως.
Το Τυπικόν του Ιερομονάχου π. Μεθοδίου αποτελεί έργον μακράς πείρας και πολυετούς εργασίας, καθώς ο γράφων ...

πλήρες...

Δεκ 9 

τρισάγιος ύμνος
 
Ένας από τους πιο γνωστούς και τους πιο παλιούς ύμνους της Εκκλησίας είναι και ο Τρισάγιος Ύμνος: Άγιος ο Θεός, άγιος ισχυρός, άγιος αθάνατος· ελέησον ημάς.
Η Παράδοση θέλει ο εν λόγω Τρισάγιος Ύμνος να πρωτακουστηκε από ένα νεανία στην Κωνσταντινούπολη την Εποχή του Θεοδοσίου του Β΄ (408-450).
Μια πρώτη Βιβλική Αναφώνηση του ύμνου περιέχεται στο Βιβλίο του Ησαΐα, 6,3, όταν ο Προφήτης Ησαΐας άκουσε να τον ψάλλουν ακατάπαυστα οι Άγγελοι γύρω από το Θρόνο του Θεού (Άγιος, ...

πλήρες...

Νοέ 29
Δημοσιεύτηκε από Ουράνιες Σκέψεις στις 29.11.16 03:20 ως Τυπικόν 

 
γάμος στην κανά
 
«Ησαϊα χόρευε, η Παρθένος έσχεν εν γαστρί, και έτεκεν υιόν τον Εμμανουήλ, Θεόν τε και άνθρωπον, Ανατολή όνομα αυτώ, όν μεγαλύνοντες, την Παρθένον μακαρίζομεν», ψάλλεται κατά το Ιερό Μυστήριο του Γάμου, γιατί όμως; 
Κατά το Ιερό Μυστήριο του Γάμου, καλούμε τον Προφήτη Ησαΐα να χορέψει επειδή η Προφητεία του επαληθεύθηκε.
Ο Προφητικός λόγος, που εξέφρασε ο Ησαΐας μπροστά στον Βασιλιά Άχαζ και το λαό έχει ως εξής: «Ιδού η Παρθένος εν γαστρί έξει και τέξεται υιόν, και ...

πλήρες...

Νοέ 29
Δημοσιεύτηκε από Π. Θεοφάνης Ιωαννίδης στις 29.11.16 02:28 ως Τυπικόν 
 
Τα Κρατήματα γνωστά και ως Τεριρέμ είναι μέλη με άσημες συλλαβές, όπως τε ρι ρεμ, ή τε νε να. 
Με τα τεριρέμ οι Μελοποιοί αναπτύσσουν τη Μουσική τους δεινότητα, αποδεσμευμένοι από τις ανάγκες του Ποιητικού κειμένου.
Πρόκειται λοιπόν για καλλιτεχνικά Δημιουργήματα και Συνθέσεις επηρεασμένες, από Οργανικές Μελωδίες, ακόμα και τον ήχο διαφόρων Μουσικών οργάνων.
Για το λόγο αυτό οι Συνθέτες δίνουν ονομασίες ανάλογες π.χ. Καμπάνα, Βιόλα, Σημαντήρας, Σύριγξ, Κινύρα, Ψαλτήρας, Τρουμπέτα κ.α.

 
τεριρέμ
 
 


Νοέ 28
Δημοσιεύτηκε από Ουράνιες Σκέψεις στις 28.11.16 06:57 ως Τυπικόν 
arxaggelos_mix
 
Δημοσιεύουμε με τιμή τον Παρακλητικό Κανόνα στον «Πτέραρχο» του Αιγαίου, Αρχιστράτηγο Μιχαήλ, που επιμελώς και φιλοτέχνως συνέθεσε ο Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας κ. Χαραλάμπης Μπούσιας.

Το κείμενο του Κανόνα θα το βρείτε στο παρακάτω link.

http://pemptousia-2.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2016/11/paraklArxistr.pdf
 


Νοέ 28 
xoros2
 
Στις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας απαγγέλλεται η σύντομη Προσευχή «Κύριε ελέησον» άλλοτε δώδεκα (ιβ΄) και άλλοτε σαράντα φορές (μ΄). 
Πρόκειται για μια σύντομη Προσευχή με βαθύτατο συμβολισμό. Όπως τονίζει ο Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης, εκφωνείται το «Κύριε ελέησον» δώδεκα φορές «διά το δωδεκάωρον της ημέρας και το δωδεκάωρον της νύκτας, εις αγιασμόν ημών και κάθαρσιν».
Όσον αφορά τις σαράντα φορές του «Κύριε ελέησον», ο Όσιος πατήρ, θα σημειώσει: «Το Κύριε ελέησον», τεσσαράκοντα εις αγισμόν του καιρού παντός της ...

πλήρες...

Νοέ 27
Δημοσιεύτηκε από Π. Θεοφάνης Ιωαννίδης στις 27.11.16 02:54 ως Τυπικόν 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Οκτ 31
Δημοσιεύτηκε από Π. Θεοφάνης Ιωαννίδης στις 31.10.16 11:34 ως Τυπικόν 
 
 
Τὸ Σεμινάριον ᾿Εκκλησιαστικοῦ Τυπικοῦ διοργανώνεται σὲ συνεργασία μὲ τὸ Σύγχρονο ᾿ῼδεῖο Ἀθήνας (διεύθυνση: Ζηνοδότου 4, Παγκράτι Ἀθηνῶν, τηλ. 210 7520 777).
Οἱ συναντήσεις θὰ λαμβάνουν χώρα στὴν Αἴθουσα Συναυλιῶν τοῦ Ωδείου μία φορὰ τὸν μῆνα, στὶς 20.00 τὸ βράδυ. Κάθε φορὰ θὰ πραγμα­τοποιῆται ἐλεύθερη καὶ ἀνοιχτὴ Διάλεξη γιὰ ἐνδιαφέροντα θέματα τοῦ Εκκλησια­στικοῦ Τυπικοῦ. Τὸ Σεμινάριο ἀπευθύνεται σὲ κάθε ἐνδιαφερόμενο γιὰ τὴν Λα­τρεία καὶ τὸ Τυπικὸ τῆς ᾿Ορθοδόξου ᾿Εκκλησίας, ψάλτες, βοηθοὺς τῶν Αναλο­γίων, Αναγνῶστες, Χορῳδούς, μαθητὲς Βυζαντινῆς Μουσικῆς, Μουσικοδιδα­σκάλους, ...

πλήρες...

Οκτ 29
Δημοσιεύτηκε από Π. Θεοφάνης Ιωαννίδης στις 29.10.16 04:20 ως Τυπικόν 

 Τα Μεγαλυνάρια Εορτών και Αγίων στη Θεία Λειτουργία
 
 

 Γεωργίου Ζαραβέλα
Θεολόγου
ΜΑ Ιστορικής Θεολογίας - Λειτουργικής ΕΚΠΑ
 
 
Μεγαλυνάριο ονομάζεται το είδος εκείνο των τροπαρίων το οποίο προήλθε από τα έμμετρα προΰμνια του ειρμού και των τροπαρίων της θ’ Ωδής των Κανόνων μεγάλων εορτών:
 
α) Δεσποτικών (Χριστούγεννα, Περιτομή, Θεοφάνεια, Πάσχα, Ανάληψη, Πεντηκοστή),
β) Θεομητορικών (Εισόδια, Ευαγγελισμός, Υπαπαντή)
και γ) Εορτών Αγίων (Μεγάλου Βασιλείου, Τριών Ιεραρχών).
 
Η ετυμολογία της ονομασίας τους ανάγεται στην προστακτική του ρήματος «μεγαλύνω» (μεγάλυνον), αφού με αυτόν ...

πλήρες...

Οκτ 23
Δημοσιεύτηκε από Ουράνιες Σκέψεις στις 23.10.16 16:18 ως Τυπικόν 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Οκτ 23 
007
 
 
Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιάκωβου του Αδελφοθέου είναι μία από τις αρχαίες λειτουργίες, που τελούνταν στην Εκκλησία τους πρώτους αιώνες (όπως και η λειτουργία του Αγίου Ευαγγελιστή Μάρκου στην Αλεξάνδρεια, η λειτουργία των Αποστολικών Διαταγών καθώς και η Θεία Λειτουργία του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου).
Προέρχεται από την περιοχή των Ιεροσολύμων και θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη χριστιανική λειτουργία, αφού αποδίδεται στον Άγιο Ιάκωβο, τον "Αδελφό του Κυρίου".
Από τον 4ο αιώνα μ.Χ., που επικράτησε η θεία ...

πλήρες...

Οκτ 21 
Ο Διονύσιος Ανατολικιώτης, Συντάκτης του Τυπικού της Εκκλησίας της Ελλάδος, μιλάει για τη θέση της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στη λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας. Μεταξύ άλλων ο έγκριτος τυπικολόγος επισημαίνει το γεγονός ότι ενώ στην Ιερά Μονή Σινά υπάρχουν χειρόγραφα με τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου, αυτή δεν τελείται ποτέ στην εν λόγω Μονή του Θεοβαδίστου Όρους.
 

 


πλήρες...

Οκτ 7
Δημοσιεύτηκε από Ουράνιες Σκέψεις στις 07.10.16 04:06 ως Τυπικόν 
 
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, όχι και πάλι όχι! Το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος δεν είναι μέρος και δρώμενο ψυχαγωγίας ούτε μέσο κοινωνικής και εθιμοτυπικής προβολής. 
Ο Ανάδοχος καλείται να είναι ¨εγγυητής¨, να δύναται να προσδώσει και να εμφυσήσει στο βρέφος τον σεβασμό, την αγάπη και την ορθή έκφραση της Ορθόδοξης Πίστης.
 Συνήθως οι Ανήλικοι, ακόμη περισσότερο τα μικρά παιδιά, δεν πρέπει ούτε να συμμετέχουν ως Συνανάδοχοι ούτε να αποτελούν τους κυρίους Αναδόχους του βρέφους, συνήθεια που κατά ...

πλήρες...

Οκτ 2
Δημοσιεύτηκε από Ουράνιες Σκέψεις στις 02.10.16 06:06 ως Τυπικόν 
 
 
 
 
 
 
 


Σεπ 25
Δημοσιεύτηκε από Ουράνιες Σκέψεις στις 25.09.16 04:25 ως Τυπικόν 
 
 
 
 
 
 
 


Σεπ 18
Δημοσιεύτηκε από Ουράνιες Σκέψεις στις 18.09.16 03:46 ως Τυπικόν 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Σεπ 10
Δημοσιεύτηκε από Ουράνιες Σκέψεις στις 10.09.16 12:34 ως Τυπικόν 
 
 
Ἀναρτοῦμε τὴν ἀκολουθία τοῦ μακαρίου Ὁσίου Γέροντος Ἰωσὴφ τοῦ Ἠσυχαστοῦ σὲ μέλος τοῦ σεβαστοῦ δασκάλου τῆς ψαλτικῆς τέχνης, Πρωτοψάλτου Ἰωάννου Χασανίδη.

Δεῖτε τὴν ἀκολουθία…


 
 
 Σεπ 3 
 
 
 
 
 
 
 
https://drive.google.com/file/d/0B_pE6ZWP5go2SzBHalRKNEVVa2M/view
 
 
 Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις


[Κύρια σελίδα] [1] 2 3 4  [επόμενο]1-20 από 61Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοίΔιαφημίσεις