E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούςΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ
Συνεργασία στο Διαδικτυακό Τόπο Ενημέρωσης και ΕπικοινωνίαςΜάρ 17
Δημοσιεύτηκε από στις ως Ελλάδα 
 
ekklhsia-politia-1
 
 
Ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος σε πνεύμα κατανόησης όπως δήλωσαν και οι δύο πλευρές, άρχισε σήμερα με τη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Πολιτείας και Εκκλησίας για τη Μελέτη και Επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη.
Στη συζήτηση κυριάρχησε το θέμα της Αναμόρφωσης της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών καθώς και σειρά θεμάτων που χρονίζουν.
Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πρότεινε να συζητηθεί συνολικά το θέμα της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης από αρμόδια Επιτροπή και σε διάστημα τριών μηνών να υπάρξουν λύσεις όλων των εκκρεμοτήτων. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από πλευράς Εκπροσώπων της Εκκλησίας.
Σε ό,τι αφορά το καθεστώς λειτουργίας των Κοιμητηριακών Ναών, ο παριστάμενος Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής πρότεινε να βρεθεί οριστική λύση με την παρουσία και των Εκπροσώπων των Δήμων σε μια νέα συνάντηση.
Τέλος, για το θέμα της παρακράτησης ποσοστού 50% επί των ακαθάριστων εσόδων των 17 Παρεκκλησίων Του Ταμείου Ασφάλισης Κληρικών Ελλάδας, Ο υφυπουργός Εργασίας Πετρόπουλος ζήτησε να εξεταστούν τα σημερινά οικονομικά στοιχεία των Παρεκκλησίων ώστε να μη θιγούν τα δικαιώματα του εφάπαξ των κληρικών.

Αμέσως μετά τη Συνεδρίαση ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, δήλωσε:

«Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τους Εκπροσώπους της Ιεραρχίας, στην Επιτροπή την κοινή Πολιτείας και Εκκλησίας, για ζητήματα όπως είναι η Αναμόρφωση και Αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, κάποια ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των Κοιμητηρίων, καθώς επίσης και κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν Ασφαλιστικά στην ουσία ζητήματα του Εφημεριακού Κλήρου. Το κλίμα ήταν πολύ καλό, όπως πάντοτε με την Εκκλησία της Ελλάδος όταν υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα να συζητήσουμε. Υπάρχει καλή διάθεση για να τα επιλύσουμε και θα τα επιλύσουμε σύντομα.
Και η Εκκλησία, οι Εκπαιδευτικοί, τα σχολεία και η Αυτοδιοίκηση είναι μέρος μιας πανεθνικής προσπάθειας σχετικά με το Προσφυγικό ζήτημα που έχει βεβαίως και Ευρωπαϊκές διαστάσεις. Και πρέπει να σας πω ότι η συμπεριφορά, η Αλληλεγγύη, η ανθρωπιά που διακρίνει κανείς στη στάση καθημερινά των πολιτών είναι ένα δείγμα ότι σε αυτό τον τόπο η φιλοξενία έχει βαθιές ρίζες και ότι αυτό που λέει και η Εκκλησία ότι ο ξένος, ο άλλος είναι Εικόνα του Θεού, δηλαδή όχι Μισαλλοδοξία, όχι ξενοφοβία είναι και αυτό ριζωμένο βαθιά στις συνειδήσεις των πολιτών».

Ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας  κ.κ. Γερμανός δήλωσε:

«Και η Εκκλησία της Ελλάδος έχει μια μία πολύ καλή συνεργασία με την Πολιτεία και παλιά και τώρα. Από πιο παλιά υπήρχε μία Επιτροπή Πολιτείας και Εκκλησίας για να λύσουμε ορισμένα προβλήματα. Η σημερινή Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας συνέχισε αυτή την Επιτροπή και αυτή η Επιτροπή συνεδρίασε για να λύσουμε μερικά προβλήματα που ο κ. Υπουργός σας ανέφερε. Πράγματι βρήκαμε κατανόηση, κάναμε μια πολύ καλή, γόνιμη συζήτηση και πιστεύουμε ότι τα προβλήματα θα τα λύσουμε ειρηνικά και φιλικά μαζί.
Αναφορικά με τους Πρόσφυγες, η Εκκλησία έκανε και θα κάνει ό,τι μπορεί. Από παλιότερα, όταν ακόμα έρχονταν στην Ελλάδα Πρόσφυγες από την Αλβανία, η πρώτη που του υποδέχτηκε είμαστε εμείς, η Εκκλησία. Κι εγώ στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας έχω υποδεχτεί πάρα πολλούς και τώρα και πάντοτε θα υποδεχόμεθα και θα τους θεωρούμε πάντοτε αδελφούς. Όπως θα βλέπετε και εσείς η Εκκλησία είναι η πρώτη που προσφέρει και προσφέρει αγνά και καθαρά χωρίς υπολογισμό στις προσφορές της. Ζητούμε και την ενίσχυση της Πολιτείας που έχει και τον πρώτο και άμεσο λόγο και εμείς είμαστε κοντά στην Πολιτεία όσο είναι δυνατόν να λύσουμε καλύτερα αυτό το πρόβλημα».
Στην Συνεδρίαση από την πλευρά της Πολιτείας συμμετείχαν, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Φίλης ως Πρόεδρος της Επιτροπής, η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Σ. Αναγνωστοπούλου, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλής, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ.Κατρούγκαλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ι. Αμανατίδης.
Από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχαν, ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας  κ.κ. Γερμανός, ο Πρόεδρος της ΕΚΥΟ, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας  κ.κ. Ευσέβιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας  κ.κ. Αλέξανδρος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας  κ.κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης  κ.κ. Κλήμης και ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου  κ.κ. Δαμασκηνός.

 
ekklhsia-politia-2
 
 
ekklhsia-politia-3
 
 
ekklhsia-politia-4
 
 
ekklhsia-politia-5
 
 
ekklhsia-politia-6
 
 
ekklhsia-politia-7
 
 
 
 
 
Πηγή:   http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/6975-oloklirothike-i-sunantisi-ekklisias-politeias-foto
 
 
 
 


το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοί

Διαφημίσεις