E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούς

Ιού 21
Δημοσιεύτηκε από στις ως Διεθνήklirikolaiki 1
  
Φώτο:  Από το 24ώρο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου 2017, η Ετήσια Γενική Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας (του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου) στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ταλλίνης.
Οι εργασίες της Συνελεύσεως ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλλίνης και Πάσης Εσθονίας  κ.κ. Στέφανος, ενώ συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα ήταν οι Θεοφιλεστάτοι Επίσκοποι Πάρνου και Σάαρε  κ.κ. Αλέξανδρος και Χριστουπόλεως  κ.κ. Μακάριος.
Των εργασιών της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως Προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ.κ. Στέφανος, ενώ μετείχαν οι Επίσκοποι της Ιεράς Συνόδου, οι κληρικοί της Εκκλησίας της Εσθονίας, η Γερόντισσα Αδελφή Θεοφίλη της Ιεράς Σκήτης του Αγίου Ιωάννου και οι λαϊκοί Αντιπρόσωποι των Ενοριών της Εσθονικής Επικράτειας.
Κατά την έναρξη των Εργασιών αναγνώστηκε το σεπτό Πατριαρχικό Μήνυμα της Αυτού Θειοτάτης Παναγιώτητος Οικουμενικού Πατριάρχου  κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος επευλόγησε την Κληρικολαϊκή Συνέλευση τονίζοντας την αξία του θεσμού της Συνόδου ως Ανώτατου Οργάνου εκφράσεως της Εκκλησιαστικής ενότητος. Συγκεκριμένα, ο Πρώτος της Ορθοδοξίας, σημείωσε στο βαθυστόχαστο μήνυμά του ότι «Η Συνοδικότης της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας συνίσταται ουσιαστικώς εις την εν Αγίω Πνεύματι μέθεξιν της εν Χριστώ ζωής, εν αγάπη και αγαστή συνεργασία απάντων των Μελών αυτής... Ασφαλώς είναι περιττόν να υπομνησθή η μαρτυρική Εκκλησιαστική Ιστορία των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων και αι άτρυτοι προσπάθειαι των Συνοδικών Πατέρων προς διατήρησιν της δυνατότητος της εν Χριστώ σωτηρίας και αποτροπήν οιασδήτινος διαιρέσεως, η οποία έχει αποτέλεσμα την διάσπασιν και την αλλοτρίωσιν της εικόνος του Θεού, του ανθρώπου».
Στο χαιρετισμό του, τέλος, ο Παναγιώτατος προέτρεψε τα Μέλη της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως να συνεχίσουν «επί του θεμελίου των Αποστόλων και των Προφητών, ήτοι επί του ον έθηκεν ο Αγιώτατος Αποστολικός και Πατριαρχικός Οικουμενικός Θρόνος θεμελίου της Εκκλησίας υμών της Εσθονίας, να συνεχίσουν την εν ενότητι μαρτυρίαν και προσφοράν αυτής, κλείοντες τά ώτα εις τας ποικίλας σειρήνας της συγχρόνου Παγκοσμίου Διασπάσεως, ως εμπρέπει Πιστοίς Ορθοδόξοις Χριστιανοίς, και δη τοις Εσθονοίς, ώστε να πορευθούν όλοι ομού οικοδομούντες τήν πόλιν καί τον πύργον της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Εσθονία».
Στη συνέχεια ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη της πνευματικής ζωής και της Ορθόδοξης μαρτυρίας στην σύγχρονη Εσθονική κοινωνία. Αναφέρθηκε στην ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας και ερμήνευσε θεολογικά τι σημαίνει «Εκκλησία» κατά την Πατερική Διδασκαλία και ποια είναι η Εκκλησιολογική σχέση των Πιστών με τον Επίσκοπο. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Εκκλησία έχει τις δικές της βάσεις: τον Επίσκοπο, τους λοιπούς Κληρικούς και τους λαϊκούς. Υπάρχει μία τάξη που δεν ανατρέπεται.
Αναφέρθηκε ακόμη στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ζήτησε ταπείνωση και υπακοή, όπως προτρέπουν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, για να προάγεται το έργο της προς δόξαν Θεού. 
Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε να τονίσει τον προσωπικό αγώνα του Πατριάρχου  κ.κ. Βαρθολομαίου για την Σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την προσωπική και βιωματική του εμπειρία τις ημέρες της συμμετοχής του σε αυτήν.
Κατά τη διάρκεια των Εργασιών της Συνελεύσεως πραγματοποιήθηκε μια αναδρομή των σημαντικών Εκκλησιαστικών σταθμών και πεπραγμένων του περασμένου έτους από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τάρτου  κ.κ. Ηλία, εγκρίθηκε ο Οικονομικός Προϋπολογισμός και Απολογισμός, υπήρξε ενημέρωση από το ελεγκτικό Οικονομικό Συμβούλιο καθώς αναδρομή στην πορεία της Θεολογικής Εκπαιδεύσεως, ενώ παρουσιάστηκαν οι δρατηριότητες του Συνδέσμου Νεολαίας της Εκκλησίας και διευθετήθηκαν άλλα Πρακτικά και Διοικητικά θέματα της ημερησίας Διατάξεως.
Το κλίμα της Συνελεύσεως ήταν απολύτως ενωτικό καθώς όλες οι Αποφάσεις ελήφθηκαν σχεδόν ομοφώνως.
Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες του Προκαθημένου της Εσθονικής Εκκλησίας  κ.κ. Στεφάνου προς την Ιεραρχία, τον κλήρο και το λαό για τη συμμετοχή τους στην φετινή Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Εκκλησίας.
Ο Σεβασμίωτατος φανερά συγκινημένος ευχήθηκε σε όλους δύναμη και υγεία για να στηρίζουν ο καθένας από τη δική του Διακονία την Εκκλησία της Εσθονίας και την μαρτυρία της στο σύγχρονο κόσμο.


το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοίΔιαφημίσεις