E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούς

Αύγ 8 
Της Εύη Ψάλτη, Στέλεχος Επιχειρήσεων, BA (Διοίκηση Επιχειρήσεων), BA (Ιστορία Ευρωπαϊκού Πολιτισμού), MA (Ορθόδοξη Θεολογία)
 
 
 
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αντιδρά στη Μεταρρύθμιση του Λούθηρου  επιχειρώντας να μεταρρυθμισθεί και ξεκινάει από την καταστολή της αίρεσης του Προτεσταντισμού. Το τάγμα των Ιησουιτών, ένα μοναχικό τάγμα με τυφλή υπακοή στις αποφάσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αναλαμβάνει την ενίσχυση και την διάδοση του καθολικισμού με όπλο την Ιερά Εξέταση.[1] Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ιησουίτες ως διδάσκαλοι συμμετείχαν στην εκπαίδευση, ενώ είχαν αναλάβει και μεγάλο ιεραποστολικό έργο.  Υπό την αιγίδα του Πάπα και του  τάγματος των Ιησουιτών συνέρχεται η Σύνοδος του Τριδέντου (από το 1545 έως το 1563 με ενδιάμεσα χρονικά κενά) και λαμβάνει αποφάσεις για τα δογματικά και εκκλησιαστικά ζητήματα του Καθολικισμού. Οι αποφάσεις αυτές (δίχως περιθώρια συμβιβασμού με τους Προτεστάντες) θα ισχύσουν για τέσσερις αιώνες. Η ανανέωση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας καταγράφηκε από τους ιστορικούς ως Αντιμεταρρύθμιση, ενώ από τους καθολικούς ως Καθολική Μεταρρύθμιση.[2]
Ομάδες «παραδοσιακών καθολικών» ασπάζονται τις ιδέες του Φλαμανδού θεολόγου Cornelius Jansen ή Janésnius (1585-1638) περί του ρόλου της Θείας Χάριτος και ιδρύεται ο Γιανσενισμός ο οποίος διώκεται από τους Ιησουίτες. [3]  Η δυτική Ευρώπη δυσανασχετεί διότι η θρησκευτική ενότητα, πρόσφατη ακόμα, διαταράσσεται από αντιδικίες μεταξύ των ποικίλων δογμάτων που οδηγούν σε αιματηρές διαμάχες.[4] Πλήθος διανοούμενων προσπαθούν να αποδείξουν τις καταστροφικές συνέπειες των θρησκευτικών πολέμων και να αποτρέψουν τις αντιπαραθέσεις των καθολικών, λουθηρανών και καλβινιστών.[5]
Οι ουμανιστές  Έρασμος (1466-1536) και Sebastian Castellio (1515-1563) καταδικάζουν την έλλειψη ανοχής στη διαφορετικότητα του Λόγου και της συνείδησης. Ο Thomas More (1478-1535) στην Ουτοπία του (1515) αντιπαραβάλλει την εριστική κοινωνική ζωή των χριστιανο-ευρωπαϊκών κρατών με την τέλεια δομημένη κοινωνία ενός φανταστικού μη θρησκευόμενου νησιού. Μία κοινωνία που υπάρχει με γνώμονα την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, χωρίς ατομική ιδιοκτησία και χωρίς ανθρώπινη εκμετάλλευση, η οποία βασίζεται στην ανεκτικότητα, την ελευθερία και την κοινωνική ευμάρεια. Ο Jean Bodin (1530-1596) ζητά τη διερεύνηση της πραγματικής θρησκείας εφόσον υπάρχουν διαφορετικές θρησκευτικές προσεγγίσεις. Ο Baruch Spinoza (1632-1677)  διατυπώνει  την άποψη ότι οι ποικίλες πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν καθορίζουν την  ύπαρξη ενός ανθρώπου σε μία κοινωνία, ενώ ο Pierre Bayle (1647-1706) υποστηρίζει ότι, οι συνειδήσεις των ανθρώπων, εφόσον δεν καθορίζονται μόνο από τη λογική, είναι δυνατόν να είναι εσφαλμένες.[6] Ο John Locke (1632-1704) γράφει ότι ενώ το κράτος προασπίζει τα αστικά και πολιτικά αγαθά, η Εκκλησία στηριζόμενη στην ελεύθερη βούληση τιμά τον Θεό. Θεωρεί ότι οι εκφράσεις της θρησκείας είναι ιδιωτική υπόθεση και όχι δημόσια, και ότι η κρατική εξουσία έχει λόγο μόνο στις δημόσιες υποθέσεις.[7] Ο Γάλλος κοινωνιολόγος August Comte (1798-1857) ανακοινώνει την χρυσή τομή που πρέπει να επιλέξει κάθε άνθρωπος εφόσον συνθλίβεται ανάμεσα στα δόγματα του Χριστιανισμού και τις σχέσεις τους με το Κράτος. Η πρόταση του Comte είναι «η θρησκεία της ανθρωπότητας», μία θρησκεία tailor made στις επιταγές των καιρών και στις προσωπικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου.[8]
Ανάμεσα στις περισσότερες θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις  θεωρίες του ελεύθερου ανθρώπου η έννοια του χρήματος παραμένει «αξία» και οδηγεί σε περαιτέρω διαφοροποιημένες αντιλήψεις. Ο Χριστιανισμός θεωρεί τον πλουτισμό «Μαμωνά» και μέσο αποπροσανατολισμού.[9] Αρχικά η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία απαγορεύει την τοκογλυφία, τον 16ο αιώνα όμως την επιτρέπει μέσω των αγαθοεργών ιδρυμάτων της, των mentes pietatis. Ο Προτεσταντισμός επίσης απαγορεύει την τοκογλυφία συμπεριλαμβανομένης και της νέας αγαθοεργής μορφής της. Ο Καλβινισμός, πιό αυστηρά, απαγορεύει κάθε μορφή άσκοπης ελεημοσύνης χαρακτηρίζοντας την επαιτεία προβληματική στην διεκπεραίωση του θελήματος του Θεού, διευκρινίζοντας ότι κάθε πιστός είναι υπαίτιος για την ανεργία του. Διαχωρίζει τους ανάπηρους και τα ορφανά ως πραγματικά ανίκανους για εργασία και τους θέτει υπό την ορθολογική του μέριμνα.[10] Οι Εβραίοι, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα δανεισμού που τους δίνει το Δευτερονόμιο,[11] δηλαδή να  δανείζουν σε μη Εβραίους, γίνονται οι επίσημοι τοκογλύφοι της Ευρώπης του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Αυτή η δυνατότητα έντοκου δανεισμού είναι η  θρυαλλίδα της καταδίωξής τους διότι από τη μια πλευρά είναι απαραίτητοι στους ευρωπαίους βασιλείς και πάπες,  ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα πλούτη τους από τους τόκους και από την άλλη πλευρά οι δανειζόμενοι δεν αισθάνονται την υποχρέωση να ξεχρεώσουν. [12]  Για το λόγο αυτό οι Εβραίοι μαζί με τους λεπρούς και τους τρελούς, μετατρέπονται σε δόκιμους αποδιοπομπαίους τράγους, καταδιώκονται και βεβαίως τα χρέη διαγράφονται.[13]
Το 1789 ξεσπά η Γαλλική Επανάσταση αφού έχει προηγηθεί η Αμερικάνικη ανάλογη (1763-1783). Ελευθερία, Ισότητα και Αδελφοσύνη είναι τα αιτήματα του γαλλικού λαού. Οι αιτίες της επιτυχημένης επανάστασης είναι πολλές. Μέσα από τους κόλπους της αναδύεται μία νέα ιδεολογία, η οποία διαχωρίζεται από τις ιδεολογίες των  θεσμικών εκκλησιών.[14] Ο επίσημος διαχωρισμός κράτους και θρησκείας, δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας, έχει ξεκινήσει.


(Συνεχίζεται)


[1]Ακόμα και σήμερα η έκφραση «Ιερά Εξέταση» προκαλεί αποστροφή και τρόμο.

[2]Μία απόφαση ήταν ότι η  Βουλγάτα (Αγία Γραφή) στα λατινικά ορίζεται ως η μόνη έγκυρη μετάφραση της Βίβλου. Ως αντιπερισπασμό στη γύμνια των προτεσταντικών ναών ο καθολικισμός δημιουργεί μία νέα γενιά εκκλησιαστικών κτιρίων για την ενδυνάμωση της πίστης του καθολικού ποιμνίου. Περίτεχνοι και πλούσια διακοσμημένοι ναοί γεμάτοι νωπογραφίες και γλυπτά είναι το αποτέλεσμα αυτής της απάντησης. Berstein – Milza, Ιστορία της Ευρώπης, σσ. 334-336 και Moisset, Ιστορία του Καθολικισμού, σσ. 283-289.

[3]Ο Γιανσενισμός, ερμηνεύοντας αυστηρά  τη διδασκαλία του ιερού Αυγουστίνου, πρέσβευε ότι εξαιτίας του προπατορικού αμαρτήματος κάθε άνθρωπος κλίνει προς την αμαρτία και μόνο με τη βοήθεια της Θείας Χάρητος οι εκλεκτοί θα σωθούν εφόσον όμως αποδειχθούν άξιοι της εκλογής του Θεού. Η μεταστροφή και η καθημερινή ασκητική ζωή είναι οι τρόποι της σωτηρίας των εκλεκτών. Οι θέσεις αυτές του Γιανσενισμού ήταν σχετικά ίδιες με τις προτεσταντικές θέσεις για το θέμα αυτό, ενώ οι Ιησουίτες προωθούσαν μία μετριοπαθή άποψη της διδασκαλίας του ιερού Αυγουστίνου. Δηλαδή κάθε άνθρωπος έχει τη Θεία Χάρη και με την ορθή χρήση της ελεύθερης βούλησής του και τη συμμόρφωση στις εντολές της Εκκλησίας οδηγείται στη σωτηρία. Ιστορία του Καθολικισμού, σσ. 311-315.

[4]Στην φωτογραφία του υποκεφαλαίου απεικονίζονται τα ταφικά μνημεία ενός έγγαμου ζεύγους στην Ολλανδία του 19ου αιώνα. Ο Colonel J.W.C. van Gorcum, Προτεστάντης και η σύζυγός του Jonkvrouwe J.C.P.H. van Aefferden, Καθολική τάφηκαν σε ξεχωριστούς τάφους και νεκροταφεία. Ο γλύπτης τους ένωσε με χέρια επειδή αρνήθηκαν οι θρησκευτικοί κανόνες των δογμάτων τους την κοινή ταφή τους. This Might Look like an Old Tombstone, SlipTalk, στο http://www.sliptalk.com/old-tombstone/, ημερομηνία πρόσβασης, 28 Ιουλίου 2016.

[5]Παράδειγμα αποτελεί ο Τριακονταετής Πόλεμος (1618-1648), κατά τη διάρκεια του οποίου ερήμωσαν από ληστρικές επιδρομές και επιδημίες ολόκληρες περιοχές. Το ένα τρίτο του γερμανικού και τσέχικου πληθυσμού σκοτώθηκε. Οι Συνθήκες της Βεστφαλίας (1648) και των Πυρηναίων (1659) δεν προστάτευσαν τη θρησκευτική ελευθερία. Μέσω αυτών αναγνωρίστηκε σε κάθε ηγεμόνα το δικαίωμα να επιβάλει τη δική του θρησκεία στους υπηκόους του (cujus region, ejus religio), η ειρήνη της Αυγούστας. Με αυτό τον τρόπο η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία χτυπήθηκεαπό την αναγνώριση των προτεσταντικών δυνάμεων, την εκλαΐκευση πολλών θρησκευτικών ηγεμονιών και την καθιέρωση της υπεροχής της κοσμικής έναντι της εκκλησιαστικής εξουσίας. Berstein – Milza, Ιστορία της Ευρώπης, σσ. 381-386.

[6]Walzer, Περί ανεκτικότητας, σσ. 29-37.

[7]Γιάννης Πλαγγέσης, « Η θεωρία του Locke για την ανεξιθρησκία» στο John Locke, Epistola deTolerantia, Επιστολή για την ανεξιθρησκία, Γιάννης Πλαγγέσης, εισαγωγή – μτφρ. – σχόλια (Θεσσαλονίκη: Ζήτρος, 1998),  σσ. 14, 93.

[8]Μαρία Ν. Αντωνοπούλου, Οι κλασσικοί της Κοινωνιολογίας: Κοινωνική θεωρία και νεότερη κοινωνία (Αθήνα: Σαβάλας, 2008), σσ. 40-41, 70-76.

[9]Ματθ. 16:19-34.

[10]Weber, Οικονομία και Κοινωνία, σσ. 225, 236-239.

[11]Δευτ. 15:7-8, Λευιτ. 16:10.

[12]Μία διευκρινιστική θέση για το δικαίωμα δανεισμού των Ισραηλιτών σε μη Ισραηλίτες είναι αυτή την οποία μας παρουσιάζει ο π. Δημήτριος Μπαθρέλλος στηριζόμενος στο βιβλίο του Κάρλ Σμίτ, Ἡ ἔννοια τοῦ πολιτικοῦ: Εφόσον ο έντοκος δανεισμός συνιστά πολιτική πράξη, σε συνδυασμό με την αντίληψη ότι το πολιτικό ορίζεται ως η διάκριση μεταξύ φίλων και εχθρών, τότε ο Ισραηλίτης ο οποίος δανείζει έντοκα σε αλλοεθνή ουσιαστικά τον αντιμετωπίζει πολιτικά ως εχθρό. Δηλαδή η οικονομία συνδέεται με την κυριαρχία. π. Δημήτριος Μπαθρέλλος, «Ἡ δικαιοσύνη στήν Παλαιά Διαθήκη» στο Δικαιοσύνη και Δίκαιο,  Σταῦρος Ζουμπουλάκης (επιμ.) (Ἀθήνα: Ἄρτος Ζωῆς, 2015), σσ. 138-140.

[13]Ο αποδιοπομπαίος τράγος ήταν το θυσιαστικό υποκατάστατο στις εξιλαστήριες εβραϊκές τελετουργίες. Ο Αρχιερέας με επίθεση των χεριών του μεταβίβαζε συλλογικά όλες τις αμαρτίες του Ισραήλ στο δύσοσμο ζώο και το έδιωχνε στην έρημο με την αντίστοιχη τελετή αποπομπής. Με τον τρόπο αυτό ο λαός του Ισραήλ εκαθαίρετο από τις αμαρτίες του. René Girard, Εθεώρουν τον σατανάν ως αστραπήν …, μτφρ. Ευγ. Γραμματικοπούλου (Αθήνα: Εξάντας, 2002), σ. 229.

[14]Berstein – Milza, Ιστορία της Ευρώπης, σσ. 482-484.το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοίΔιαφημίσεις