E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούς

Αύγ 19 
 
 
 
Του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου
π. Ιεροθέου Λουμουσιώτη
Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως
Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης
 
 
 
"ἐὰν γὰρ μυρίους παιδαγωγοὺς ἔχητε ἐν Χριστῷ, ἀλλ᾿ οὐ πολλοὺς πατέρας· ἐν γὰρ Χριστῷ Ἰησοῦ διὰ τοῦ εὐαγγελίου ἐγὼ ὑμᾶς ἐγέννησα.” (Α Κορ. 4,15)
 
 
 
Υπάρχει η βιολογική γέννηση και η πνευματική γέννηση. Η γέννηση που μας αναδεικνύει στο φως της μέρας και η αναγέννηση που μας αναδεικνύει στο φως του Χριστού. Αυτός ο δεύτερος φωτισμός είναι διαρκής και αγωνιστικά πολυκύμαντος. 


Έχει στάδια πνευματικά κατά τους αγίους Πατέρες μας και είναι εν συντομία η κάθαρση, ο φωτισμός και η θέωση-ο αγιασμός μας! Αυτή η πνευματική πορεία του ανθρώπου του Θεού εν Χριστώ Ιησού δεν θέλει απλά έναν διδάχο ο οποίος είναι απόμακρος ως προς εμάς αλλά θέλει έναν αλείπτη πνευματικό, έναν παιδοτρίβη πνευματικό που να μας δίνει τόπο εν τω καταλύματι της αγίας Εκκλησίας μας!


Να είναι ο πνευματικός μας οδηγός και διδάσκαλος, ο πνευματικός μας πατέρας να μας φωτίζει το δρόμο της πορείας μας με το φως του Χριστού, όχι με δικές του θεωρίες αλλά με εκκλησιαστικές εμπειρίες θείας Χάριτος και μετοχής σε Αυτήν. Αυτός είναι ο ορθόδοξος πνευματικός πατέρας τον οποίο περιγράφει εδώ ο μέγας Παύλος και ενώ δεν αποκλείει αρκετούς ως προς την διδαχή του ευαγγελίου μας λέει ότι ο πνευματικός πατέρας είναι εκείνος που νουθετεί, που διδάσκει, που δίνει την ζωή του για εμάς.


Άρα ο καθένας μας πρέπει να συνδέεται με έναν πνευματικό πατέρα και εκείνος ο ένας να μπορεί να διαβλέψει την πρόοδο μας ή την πτώση μας και ένα γίνει ο θεράπων ιατρός της πνευματικής μας υγείας. Της υγείας της ψυχής μας που την έχουμε τόση πολύ ανάγκη!


Έτσι πρέπει να δούμε και την αγία μας Εκκλησία ως ένα διδασκαλείο αρετής και εμπειρίας πνευματικής, εκεί εμείς μετέχουμε των ενεργειών της ακτίστου θείας Χάριτος, γινόμαστε συμμέτοχοι των ενεργειών του Θεού για εμάς. Μετέχουμε της δόξης και του φωτός του!


Έρχεται δε σαν τον πνευματικό ιατρό και διδάσκαλο π πνευματικός μας πατέρας και μας ιατρεύει και διδάσκει χάριτι Χριστού.


Ο άνθρωπος που προοδεύει πνευματικά στηρίζει και τους αδελφούς του, δεν ενδιαφέρεται για την πρόοδο του μόνο αλλά θέλει και όλους να προοδεύουν πνευματικά, να γίνεται ενάρετος ο βίος τους και να είναι θεοφώτιστοι και θεοδίδακτοι στην πνευματική τους πορεία. Που φυσικά θα έχει αυξομειώσεις άλλοτε επι τα χείρω και άλλοτε επι τα βέλτιω, άλλοτε χαρές και άλλοτε λύπες!


Αλλά εκείνο που μετράει είναι ο αγώνας ο πνευματικός, ο δρόμος που είναι ο Χριστός μας και μας οδηγεί στη ζωή.


Αυτήν την οδό βαδίζουμε εις την ζωήν μας και είμεθα χαρούμενοι όταν αγωνιζόμεθα, αδελφοί μου, ας αγωνιζόμεθα ορθοδόξως και εντός των εκκλησιαστικών ορίων, ούτως ώστε κάθε προσπάθεια μας να μην πηγαίνει στράφι και να μην μας οδηγεί σε απώλεια αλλά στην απόλαυση της παραδείσιας μακαριότητος ένδον του ιλαστηρίου του Χριστού. Γένοιτο.
 


το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοίΔιαφημίσεις