E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούς

Αύγ 28
Δημοσιεύτηκε από στις ως Μερικές πινελιές – Σχόλια 
Φωτογραφία του Θεοφάνης Ιωαννίδης.
 
 
Του πατρός Θεοφάνους Ιωαννίδη
 
 
Η Ποιμαντική Αξιοποίηση των Ιερών Κανόνων από τον Σύγχρονο Ποιμένα κατά την Ποιμαντική Αντιμετώπιση των Σύγχρονων εκτροπών του Οικογενειακού Θεσμού: Συμβολή στην Εφαρμοσμένη Ποιμαντική του Γάμου και της Οικογένειας.
  
α) Το Πρόβλημα
 
Οι σύγχρονες εναλλακτικές μορφές Γάμου και οργάνωσης του οικογενειακού βίου, οι οποίες προβάλλονται ως έγκυρες δομές Κοινωνικής Συμβίωσης του Σύγχρονου ανθρώπου και Νομοθετικών ρυθμίσεων σταδιακά τυγχάνουν Νομικής Αναγνωρίσεως από τα Αρμόδια όργανα των Σύγχρονων κοσμικών Κρατών, Ποιμαντικά χαρακτηρίζονται ως εκτροπές, αφού επιχειρούν να εκτρέψουν τον άνθρωπο από το Θεσμό της οικογένειας. Αυτή, κατά τη Χριστιανική αντίληψη, συνιστά αναμφισβήτητα την «κατ’ οίκον Εκκλησία».
Η χαρακτηριστική ευκολία και κυρίως οι λόγοι για τους οποίους ένα αξιόλογο ποσοστό συζευγμένων Χριστιανών διαλύει το Γάμο του για να επιχειρήσει αργότερα  «ελαφρά τη καρδία» έναν ακόμα γάμο η να επιλέξει μια έτερη μορφή Συμβίωσης, αποδεικνύει αξιακή αποστασιοποίησή του από τη Μυστηριακή διάσταση του Γάμου και της οικογενείας που συνάπτεται δι’ αυτού. Ταυτόχρονα, η Θεσμική επικράτηση του Πολιτικού Γάμου, τον οποίο κατά το έτος 2012 επέλεξαν περισσότεροι Έλληνες Πολίτες απ’ όσους έμειναν προσηλωμένοι στην Τέλεση Θρησκευτικού Γάμου, η καθιέρωση μιας εντελώς διαφορετικής εναλλακτικής μορφής μόνιμης Συμβίωσης, πέραν του Θρησκευτικού ή Πολιτικού Γάμου, που ήλθε να εγκαινιάσει το 2008 το «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης», η προοπτική επέκτασης του συγκεκριμένου Συμφώνου και στις περιπτώσεις ομόφυλων ζευγαριών και η αντικατάσταση της διπολικής οικογένειας από τη μονογονεϊκή, διαμόρφωσαν νέα και πρωτόγνωρα κοινωνικά δεδομένα, τα οποία με την σειρά τους μεταφέρουν τον Σύγχρονο Ποιμένα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον Διαποίμανσης.
Ας μην ξεχνάμε ότι η σχετικοποίηση η και εκμηδένιση των αποστάσεων, η οποία επιτεύχθηκε με τον σταδιακό εκσυγχρονισμό των Μέσων Μαζικής Μετακίνησης, η διεύρυνση της δυνατότητας μεταφοράς κεφαλαίων από τη μια άκρη της γης στην άλλη σε ελάχιστο χρόνο, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου, η οποία μετέβαλε άρδην την επικοινωνία των ανθρώπων, σε συνάρτηση με το πολύμορφο φαινόμενο της Μετανάστευσης, εγκαινίασαν ένα ιδιόμορφο και σαγηνευτικά προβαλλόμενο Παγκοσμιοποιημένο Περιβάλλον, εντός των Κοινωνιών του οποίου άνθρωποι με διαφορετικές Εθνικές, φυλετικές και Θρησκευτικές καταβολές καλούνται να συνυπάρξουν. Έτσι, σ’ αυτού του είδους τις σύγχρονες Πολυπλιτισμικές Κοινωνίες, τα αιτήματα για γαμικές σχέσεις μεταξύ Χριστιανών και Αλλοπίστων αυξάνονται.
Πάμπολλα ερωτήματα αναδεικνύονται σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι Σύγχρονοι Ποιμένες οφείλουν να αξιολογήσουν Ποιμαντικά τις νέες Δομές Κοινωνικής Συμβίωσης του Σύγχρονου ανθρώπου και κυρίως την Ποιμαντική στρατηγική με την οποία μπορεί να καταστεί επιτυχής εξ αυτών η Ποιμαντική καθοδήγηση αυτού του ανθρώπου, με τα συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Οι Ποιμένες χρειάζονται αναμφισβήτητα ένα σταθερό σημείο αναφοράς. Σήμερα γίνεται παραδεκτό σε συνοδικό επίπεδο ότι  «η  Εκκλησία οφείλει να μελετήσει εις βάθος τα συγκεκριμένα φαινόμενα και με τη συμβολή Στελεχών της, Κληρικών και Θεολόγων με εξειδικευμένες γνώσεις και λιπαρή Θεολογική συγκρότηση, να διαμορφώσει τις θέσεις της, την Εκκλησιαστική δηλαδή μαρτυρία της».
Επισημαίνεται ότι « η Ιερά Σύνοδος αξιοποιώντας τους καρπούς αυτής της Μελέτης οφείλει να οργανώσει την υπεύθυνη Ενημέρωση του Ιερού Κλήρου της και την Πνευματική καθοδήγηση των Μελών της με Σύγχρονους και πρόσφορους τρόπους».
Οι Κανόνες της Εκκλησίας διαφέρουν ουσιαστικά από τους κοσμικούς Νόμους, διότι οδηγούν τον άνθρωπο στην πνευματική ωρίμανσή του,  στην εσωτερική ελευθερία του από τα πάθη και στην κοινωνία του με τον Τριαδικό Θεό και τα υπόλοιπα Μέλη του Εκκλησιαστικού Σώματος.
Το απαρασάλευτο αγιογραφικό υπόβαθρο των Ιερών Κανόνων και  η Επικύρωσή τους από Τοπικές και Οικουμενικές Συνόδους, οι οποίες εκφράζουν την αλάθητη συνείδηση της Εκκλησίας, τους αναδεικνύουν σε έναν αδιάψευστο οδηγό Ποιμαντικής αντιμετώπισης κάθε είδους Παρεκκλίσεως του Ορθόδοξου τρόπου ζωής.
Η αντιμετώπιση από την ποιμαίνουσα Εκκλησία κάποιων εκ των παραπάνω ζητημάτων κατά το παρελθόν, στηρίχτηκε στην έκδοση κάποιων καθοδηγητικών Εγκυκλίων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προς τον Κλήρο και το λαό, η εφαρμογή των οποίων φαίνεται πως δεν επέτυχε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την επίλυση των προβλημάτων που στόχευε.
Με την έκδοση αυτών των Εγκυκλίων τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου επιχειρούσαν να φέρουν σε αντιπαράθεση τις καινοφανείς πρακτικές του Σύγχρονου ανθρώπου με τη Διαχρονική πίστη της Εκκλησίας, επικαλούμενα μεταξύ των άλλων και σχετικούς Ιερούς Κανόνες από την παρακαταθήκη της Ιεράς Παραδόσεως.[Συνεχίζεται]
 
 


το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοίΔιαφημίσεις