E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούς

Σεπ 2
Δημοσιεύτηκε από στις ως Υγεία 
 
 
Οι ελλείψεις σε αίμα κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο, είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Συστήματα Αιμοδοσίας σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη χώρα μας.
Το Ε.ΚΕ.Α., που έχει την ευθύνη για την αυτάρκεια της χώρας σε αίμα, έχει δραστηριοποιηθεί ήδη από τα μέσα Ιουνίου ώστε να προλάβουμε τις ελλείψεις των θερινών μηνών και σύντομα θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των ενεργειών μας, αφού αποτιμήσουμε  και τον Αύγουστο.
 Είναι τουλάχιστον θλιβερό η ΕΙΝΑΠ, η μεγαλύτερη ένωση νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, να προχωρεί σε δημόσιες δηλώσεις – καταγγελίες που αίρουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στην αιμοδοσία της χώρας ενώ συγχρόνως προσβάλλουν τον εθελοντή αιμοδότη, χωρίς καν να φροντίσει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες της. Εξίσου λυπηρή είναι η αδιασταύρωτη δημοσίευσή τους από δημοσιογράφους της υγείας.

 Για την αποκατάσταση της αλήθειας σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η Ελλάδα το 2016 συνέλεξε 580.000 μονάδες αίμα και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι η 1η χώρα διεθνώς στη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό (58,8 μονάδες ανά 1000 κατοίκους)!

Οι εθελοντές αιμοδότες είναι 350.000 και από αυτούς συλλέγεται το 58% του αίματος.

Σύμφωνα με όλους τους αλγορίθμους του ΠΟΥ (εθελοντές% πληθυσμού, συλλεγόμενες μονάδες > 5% πληθυσμού, συλλογή > 37 μονάδες /1000 κατοίκους) η χώρα ώφειλε να είναι παραπάνω από αυτάρκης σε αίμα.

Κανένα τακτικό χειρουργείο δεν αναβλήθηκε στον Ευαγγελισμό, όπως μας ενημέρωσε η Αιμοδοσία και η Διοικήτρια νοσοκομείου, οι δε εργαζόμενοι του νοσοκομείου αποτέλεσαν παράδειγμα προσερχόμενοι μαζικά να αιμοδοτήσουν μέσα στον Αύγουστο.

Η αιμοδοσίες των νοσοκομείων Πατησίων και ΙΚΑ Πειραιώς συνέλεγαν 8600 μονάδες ετησίως, δηλαδή η συνεισφορά τους στη συλλογή της χώρας ήταν αμελητέα (1,4%)
 Το Υπουργείο Υγείας και το Ε.ΚΕ.Α. επιχειρούν τα τελευταία δύο χρόνια την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Αιμοδοσίας της χώρας σε Εθνικό Σύστημα Αίματος με κεντρική συλλογή, έλεγχο, επεξεργασία και παρακολούθηση αναγκών και αποθεμάτων που θα δώσει επιτέλους λύση στο πρόβλημα.

 Η ΕΙΝΑΠ αν πραγματικά ενδιαφερόταν για τη βελτίωση του Συστήματος Υγείας και της Αιμοδοσίας της χώρας θα έπρεπε να αναρωτηθεί:
 
γιατί η χώρα με τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό εμφανίζει διαχρονικά ελλείψεις

γιατί η χώρα μας έχει ακόμα 36% δότες αντικατάστασης ενώ η Ευρώπη έχει 100% συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες

γιατί η το Ε.ΚΕ.Α. που ιδρύθηκε το 2005 στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης, απέκτησε ουσιαστική λειτουργία από τον Ιούλιο του 2015 και οργανισμό τον Αύγουστο του 2016

γιατί η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο αριθμό μεταγγίσεων στην Ευρώπη (58,6/1000 κατοίκους) και δεν έχει εφαρμοσθεί στα νοσοκομεία μας η Διαχείριση του Αίματος της Αιμοθεραπείας του Ασθενούς για λελογισμένη χρήση των μεταγγίσεων.
 
 
 Η εύλογη στάση του μεγαλύτερου σωματείου γιατρών της χώρας θα ήταν να στηρίξει το εθνικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συστήματος Αιμοδοσίας, υπηρεσίας που αποτελεί τον ερειστικό ιστό της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, αντί να το λοιδορεί για πολιτικούς  και επικοινωνιακούς λόγους και μάλιστα χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία. 

 
1 Σεπτεμβρίου 2017 


Η  Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.Α.
ΧΑΡΙΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑτο όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοίΔιαφημίσεις