E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούς

Σεπ 19
Δημοσιεύτηκε από στις ως Αφιερώσεις 
 
Η 18η Σεπτεμβρίου αποτελεί μία σημαδιακή μέρα για τη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Είναι η μέρα κατά την οποία ορίστηκε ως Πρωτεύουσα του Νεοελληνικού Κράτους η Αθήνα.
Συγκεκριμένα, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1834 υπογράφηκε το Διάταγμα που όριζε τη μεταφορά της Πρωτευούσης του Ελληνικού Βασιλείου στην Πόλη που έφερε το βαρύ Αρχαίο κλέος.
Ουσιαστικά όμως, η μετεγκατάσταση έγινε το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Η Απόφαση αυτή ήταν προϊόν μακρών συζητήσεων, κατά τις οποίες ακούστηκαν πολλές προτάσεις και για άλλες Πόλεις του Βασιλείου (Άργος, Κόρινθος, Μέγαρα, Ναύπλιο). Στην επιλογή βάρυνε οπωσδήποτε η κληρονομιά της Αρχαιότητας που έφερε το «κλεινόν άστυ», η οποία έθελγε τους ρομαντικούς Αρχαιολάτρες της Περιόδου, εγχώριους και αλλοδαπούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν οπωσδήποτε και η Βαυαρική Βασιλική οικογένεια.
Την Εποχή εκείνη (αλλά και για πολύ καιρό ακόμα) αδιαμφισβήτητη Πρωτεύουσα του Οικουμενικού Ελληνισμού ήταν η Κωνσταντινούπολη.
Αυτή συγκέντρωνε, εκτός από τη δική της πλούσια Βυζαντινή κληρονομιά, και τα πιο δυναμικά στοιχεία της Ρωμιοσύνης, είτε του Πνευματικού είτε του Επιχειρηματικού κόσμου.
Αντίθετα, η Αθήνα ήταν μία μικρή και μάλλον άσημη Κωμόπολη, χωρίς υποδομές και ταλαιπωρημένη από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Ωστόσο, μετά τη μεταφορά της Κεντρικής Διοικήσεως σ’ αυτήν, άρχισε να εξοπλίζεται κτιριακά και Πνευματικά και να γίνεται πόλος έλξης των δυνάμεων που εργάζονταν για την ανασυγκρότηση του Νεοσύστατου Κρατιδίου.
 
 
Κατά μία παράδοξη συγκυρία, η ίδια ημέρα αποτελεί Επέτειο και για ένα άλλο γεγονός, που συνδέει τους δύο φάρους του Ελληνισμού:
Το 1924 ιδρύεται από Πρόσφυγες Κωνσταντινουπολίτες στην Αθήνα η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, γνωστή περισσότερο ως ΑΕΚ!
 


το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοίΔιαφημίσεις