E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούς

Σεπ 21
Δημοσιεύτηκε από στις ως Τυπικόν 
  
Του Πατρός Θεοφάνους Ιωαννίδη  
 
Στην Εκκλησία όταν εισέρχεται ο πιστός σε ένα Ναό, παρατηρεί εκτός των άλλων προς το εσωτερικό του Ιερού Ναού δύο Αναλόγια, τα Ψαλτήρια. 

Γιατί υπάρχουν εκεί; 

Είναι διακοσμητικός ο ρόλος τους και γιατί είναι δύο; 


Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις που με αυθόρμητο χαρακτήρα σκέφτεται κάποιος ή πολύ απλά αγνοεί το λόγο ύπαρξη τους. Δεν είναι όμως τυχαία η ύπαρξη τους όπου πολλές φορές διακοσμούνται με περίτεχνα σκαλίσματα.

Σε μια ιστορική αναδρομή και σύμφωνα με κάποιες εικονογραφίες σε μουσικά χειρόγραφα, οι Ψάλτες καθόντουσαν στο κέντρο του Ιερού Ναού χωρισμένοι σε δύο ομάδες με ένα μαέστρο ή αλλιώς Μαΐστωρ. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και σήμερα βρίσκεται στον εξωτερικό περίβολο της Aγιάς-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη το απομεινάρι του Ψαλτηριού της φτιαγμένο από μάρμαρο καθώς είναι πανομοιότυπο με αυτά των χειρογράφων. Φαίνεται όμως ότι με τη πάροδο του χρόνου οι χοροί χωρίστηκαν παίρνοντας την θέση τους στα αριστερά και τα δεξιά του Ιερού Ναού καθώς τα αίτια αυτής της αλλαγής χάνονται στα βάθη της Εκκλησιαστικής Παραδόσεως. 
Θα ήθελα να επικεντρωθώ όμως στη θέση και στη λειτουργικότητα του Ψάλτου μέσα στον λατρευτικό χώρο του Ιερού Ναού. Ο Ψάλτης είναι ο εκπρόσωπος του λαού μέσα στις Ιερές Ακολουθίες καθώς στις εκφωνήσεις του Ιερέως συμπληρώνει ως μια φωνή των προσευχόμενων πιστών.

Ο ψάλτης ως λειτουργός
 
Αν αναρωτιέστε γιατί δύο χοροί, δηλαδή δύο Ψάλτες αριστερός και δεξής, αυτό συμβαίνει γιατί προκαλούν μεταξύ τους αυτό που ονομάζουμε αντιφωνία. 
Στην αντιφωνία, συμβαίνει με στίχους των Ψαλμών του Δαυίδ, ο ένας χορός ψέλνει κι ο άλλος εξ ίσου συμπληρώνει. Δεν είναι κανένας κατώτερος αφού μέσα στην Εκκλησία όλοι είναι ίσοι. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι στους Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων των Πατέρων της Εκκλησίας μας, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι είτε πλούσιος είτε φτωχός βρίσκεται στην Εκκλησία, είτε νέος είτε γέρος, όλοι αντιμετωπίζονται ως ίσοι. Σίγουρα όμως ο δεξιός Ψάλτης απαιτείται να είναι πιο έμπειρος και καλός γνώστης της Ψαλτικής Τέχνης κι αυτό γιατί τα Μουσικά Κείμενα του δεξιού χορού είναι πιο δύσκολα. Σε πολλά σημεία φαίνεται ότι ο Ιερεύς ψέλνει και αυτός καθώς η αντιφωνία χωρίζεται σε τρία μέρη.
Σε καμιά περίπτωση όμως οι πιστοί δεν πηγαίνουν στο Ναό για να θαυμάσουν την Ερμηνεία στη Ψαλτική του Ψάλτου καθώς δεν πηγαίνουν σε Συναυλία αλλά σε λατρευτική Σύναξη. Το ίδιο δεν θα πρέπει να προσπαθεί να κάνει ο ίδιος ο Ψάλτης δείχνοντας το πόσο καλλίφωνος είναι και τι φωνητικές δυνατότητες έχει. Δυστυχώς αυτό σήμερα ισχύει καθώς ο άνθρωπος έχει δυσνοήσει τον λειτουργικό ρόλο του Ψάλτου μέσα στην Εκκλησία. Έτσι ο Ναός μετατρέπεται από μέρος Προσευχής και χώρος λατρευτικών Συνάξεων, σε Συναυλιακό χώρο και μέρος για κοινωνικές σχέσεις. Ο Ψάλτης είναι απλά ένας βοηθός τόσο για τον Ιερέα όσο και για τους πιστούς καθώς παίζει ενεργό ρόλο στην λατρευτική και συμμετοχική σειρά των Ιερών Ακολουθιών. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι ο ρόλος του Ψάλτου είναι ενεργός στην πνευματική κατάσταση που δημιουργείται την ώρα των Ιερών Ακολουθιών μέσα στο Ναό καθώς η Μουσική δημιουργική διαδικασία συμβάλει εκείνη την ώρα τα μέγιστα στη λατρεία.


το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοίΔιαφημίσεις