E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούςΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ
Συνεργασία στο Διαδικτυακό Τόπο Ενημέρωσης και ΕπικοινωνίαςΣεπ 22 
 
Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
  
 
Στις εκατόν είκοσι σελίδες της επιμελημένης αυτής Εκδόσεως της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας (2017), περιλαμβάνεται σε τρεις Γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά και Ρωσσικά) διευρυμένη ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μιλήτου  κ.κ. Αποστόλου για την προσωπικότητα και το έργο του Πατριάρχου Βαρθολομαίου την οποία πραγματοποίησε στο Σύλλογο Μουσικοφίλων «Βυζαντινόν Αναλόγιον» Καλαμαριάς / Θεσσαλονίκης.
 

Ο υπότιτλος «Ένας μεγάλος Πατριάρχης» σηματοδοτεί ευθύς εξ αρχής το περιεχόμενο του βιβλίου, στο οποίο ο Συγγραφέας του θέλει να αναδείξει το ανάστημα και το διαμέτρημα του Πατριάρχου  κ.κ. Βαρθολομαίου.
Προκειμένου λοιπόν να καταδείξει τις παραμέτρους της προσωπικότητας Tου, ξεκινά την αφήγησή του από την παιδική ηλικία, τις σπουδές, τη και τη θητεία Tου στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία μέχρι την ανάρρησή Tου στον Οικουμενικό Θρόνο. 
Σκοπός της περιγραφής αυτής της διαδρομής είναι να υπογραμμισθεί ότι η άνοδος του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο αξίωμα του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως δεν υπήρξε μια συγκυριακή τυχαία επιλογή, αλλά μια βαθμιαία ωρίμανση μιας χαρισματικής προσωπικότητος, η οποία μπορούσε όχι μόνο να αναλάβει τις ευθύνες του αξιώματος, αλλά διέθετε και την δυναμική ανταπόκρισης στις οξείες και ταχύτατες εξελίξεις των επερχομένων καιρών.
Από μιας αρχής ο νέος Πατριάρχης φανέρωσε τα σημεία της πολιτείας και την οπτική, που θα καθόριζαν το ύφος της Πατριαρχίας Του. Με επίγνωση της βαθιάς πνευματικότητάς του το Φανάρι χωρίς δισταγμό άνοιξε το βήμα του πέρα από το κατώφλι του Κάστρου του Πετρίου. Ο Κόσμος γνώρισε τις αιώνιες αξίες του και αναγνώρισε τον Οικουμενικό του ρόλο και σημασία αρχών του.
Από την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων ως την διευθέτηση καίριων και ζωτικών ζητημάτων της Εκκλησιαστικής και εν γένει της θρησκευτικής ζωής, μια ευρύτατη κλίμακα απαιτήσεων της εποχής απασχόλησαν την 25ετή θητεία του Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Από τα Διοικητικά ήθη ως την ηθική του περιβάλλοντος και τη «Συνάντηση με το Μυστήριο», ο πλατύς ορίζοντας Του οδήγησε την Ορθοδοξία στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, τη πραγματοποίηση της οποίας είχε θέσει ως στόχο Του. Η Σύνοδος που παραδειγματικά οργανώθηκε, παρά τις σπασμωδικές αντιδράσεις μιας μυωπικής μειοψηφίας, που αδυνατούσε να συλλάβει το πραγματικό νόημα της ή καιροφυλακτούσε για ίδια οφέλη.
Αυτόν τον Πατριάρχη, τον Πρόεδρο της άψογης διεξαγωγής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, σκιαγραφεί στο βιβλίο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου  κ.κ. Απόστολος, στοχεύοντας στην καταγραφή του διαμετρήματος της σπάνιας προσωπικότητάς Του, η οποία λαμπρύνει τον Οικουμενικό Θρόνο και προβάλει τον λόγο και τον ρόλο της Μεγάλης Εκκλησίας.
Το αξιοσημείωτο στο βιβλίο αυτό είναι ότι στη μικρή του έκταση κατορθώνει να ξεδιπλώσει με πληρότητα την πλουσιότατη 25ετή δράση του ΠατριάρχουΒαρθολομαίου, η οποία έθεσε σε μια νέα τροχειά τα Διορθόδοξα πράγματα και τις σχέσεις με τους Ετερόδοξους και Αλλόθρησκους. Χωρίς περιττές λεπτομέρειες και δαιδαλώδεις διαδρομές ο Συγγραφέας του με ενάργεια και σαφήνεια εκθέτει τη σημαντική 25ετη δράση στο Ελληνικό, Αγγλόφωνο και Ρωσσόφωνο κοινό, προσφέροντας στον σύγχρονο υπεραπασχολημένο αναγνώστη να σχηματίσει την εικόνα του Μεγάλου Πατριάρχου.


το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοί

Διαφημίσεις