E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούς

Ιαν 25 
 
Το Β' Αντίφωνο των Αναβαθμών του Α' Ήχου
 
Θεοδώρου Ρόκα
Θεολόγου
Μ.Α. Ερμηνευτικής Θεολογίας


Την ερχόμενη Κυριακή, κατά την οποία ξεκινά το Τριώδιο δηλ. η περίοδος εκείνη της Εκκλησίας που αφενός ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο, αφετέρου η περίοδος αυτή σηματοδοτείται από τη χρήση του λειτουργικού αυτού βιβλίου, είναι η Κυριακή κατά την οποία το βιβλίο της Οκτωήχου ξεκινά απ΄ την αρχή και προβάλλεται ξανά ο πρώτος ήχος.
 
Σειρά τώρα έχει η ανάλυση του Δευτέρου Αντιφώνου των Αναβαθμών του πρώτου ήχου, το οποίο είναι το ακόλουθο:

"Εἰς τὰ ὄρη τῶν σῶν, ὕψωσάς με νόμων, ἀρεταῖς 
ἐκλάμπρυνον, ὁ Θεός, ἵνα ὑμνῶ σε".

"Δεξιᾷ σου χειρὶ λαβὼν σὺ Λόγε, φύλαξόν με, φρούρησον, 
μὴ πῦρ με φλέξῃ τῆς ἁμαρτίας".

Δόξα... καὶ νῦν ...
"Ἁγίῳ Πνεύματι, πᾶσα ἡ κτίσις καινουργεῖται, 
παλινδρομοῦσα εἰς τὸ πρῶτον· 
Ἰσοσθενὲς γάρ ἐστι Πατρὶ καὶ Λόγῳ".Ο Πρώτος στίχος του δευτέρου Αντιφώνου των αναβαθμών του α' ήχου ("Εἰς τὰ ὄρη τῶν σῶν, ὕψωσάς με νόμων, ἀρεταῖς ἐκλάμπρυνον, ὁ Θεός, ἵνα ὑμνῶ σε") κάνει λόγο για τους νόμους και τα παραγγέλματα του Θεού, με τα οποία ο άνθρωπος ανυψώνεται από τα γήινα και πορεύεται προς τα ουράνια. Ο στίχος μάλιστα συσχετίζεται προς τον ΡΙΗ' Ψαλμό, ο οποίος κάνει λόγο για το ύψιστο αγαθό του ισραηλιτικού λαού, δηλ. το Νόμο του Θεού.

Ο δεύτερος στίχος ("Δεξιᾷ σου χειρὶ λαβὼν σὺ Λόγε, φύλαξόν με, φρούρησον, μὴ πῦρ με φλέξῃ τῆς ἁμαρτίας") αναφέρεται αρχικά στη δεξιά του Κυρίου, η οποία εκφράζει τη θαμαστή και σωστική δύναμη του Θεού, την οποία επικαλείται ο υμνωδός προκειμένου να επέμβει και να γλυτώσει τον υμνωδό, καθώς και κάθε άνθρωπο που επικαλείται το Θεό, για να τον σώσει από τις κακές επιβουλές του αρχεκάκου εχθρού.

Ενώ ο τρίτος στίχος του Β' Αντιφώνου ("Ἁγίῳ Πνεύματι, πᾶσα ἡ κτίσις καινουργεῖται, παλινδρομοῦσα εἰς τὸ πρῶτον· Ἰσοσθενὲς γάρ ἐστι Πατρὶ καὶ Λόγῳ") αναφέρεται στην ανακαινιστική δύναμη του Παναγίου Πνεύματος. Το Πανάγιο Πνεύμα δεν είναι αμέτοχο της δημιουργίας του κόσμου και του ανθρώπου. Αντίθετα μετέχει και Αυτό ως αιτία της τελειώσεως, της ολοκληρώσεως και εν τέλει της ανακαινίσεως ολόκληρης της δημιουργίας επειδή είναι ισοδύναμο, ισότιμο, ισόκυρο και ομοούσιο προς τον Πατέρα και τον Υιό.

το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοίΔιαφημίσεις