E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούςΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ
Συνεργασία στο Διαδικτυακό Τόπο Ενημέρωσης και ΕπικοινωνίαςΙαν 29 
 
Έδρα του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στην Κορυτσά, γίνεται και πάλι το «Κτίριο Σεφέρη» καθώς οι Εργασίες Αποκαταστάσεως του νεοκλασικού Αρχοντικού, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2018. Όπως σε κάθε πόλη, υπάρχουν κτίρια τα οποία αποτελούν μαρτυρίες της Ιστορικής τους πορείας και της ιδιαίτερης ταυτότητός τους, Κοινωνικής και Πολιτιστικής, το λεγόμενο «Κτίριο Σεφέρη», είναι για την όμορφη Κορυτσά, δηλωτικό του Αρχιτεκτονικού πλούτου της, αλλά και της δύναμης, του καθοριστικού ρόλου του Ελληνικού και ορθόδοξου στοιχείου, στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της.
Το «Κτίριο Σεφέρη», φέρει αυτή την ονομασία, λόγω της χρήσεως του, ως Γενικού Προξενείου, όταν υπηρέτησε ο Νομπελίστας Ποιητής Γιώργος Σεφέρης, ως Γενικός Πρόξενος, τη διετία 1936 - 1937. 
Πρόκειται, για ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο βρίσκεται στο Κέντρο, στην καρδιά της Κορυτσάς, στην αρχή του Πεζόδρομου της Πόλεως, διακόσια μέτρα από τον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό, πλησίον του νέου Δημαρχείου, της Περιφέρειας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Στο επιβλητικό Αρχοντικό, με τη μεγάλη μαρμάρινη σκάλα και τον κήπο με τις τριανταφυλλιές, στο οποίο βρισκόταν και η Προξενική Κατοικία, τον Νοέμβριο του 1936 ο νεαρός Γιώργος Σεφεριάδης, έφτασε από την Αθήνα ως Διπλωμάτης. Εκεί, ο Ποιητής έμεινε για 2 χρόνια και έγραψε κάποια σπουδαία ποιήματα.
Το Ιστορικό κτίριο, ανασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Ιατρό Μιχαήλ Τούρτουλη, ο οποίος είχε σπουδάσει στην Αθήνα.
Κατά την Περίοδο του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα είχε χρησιμοποιηθεί για Κρατικούς και Κομματικούς σκοπούς, ενώ στη συνέχεια λειτούργησε ως Έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πόλη. Το 1997 καταστράφηκε από πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε κατά τη διάρκεια των ταραχών στην Αλβανία. Ένα χρόνο αργότερα, αγοράστηκε από το Ελληνικό Κράτος το 1998, από τον τότε Γενικό Πρόξενο, σήμερα Πρέσβη ε.τ. Νίκο Βαμβουνάκη.
Η Άδεια Ανακατασκευής το κτιρίου, εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ οι Εργασίες άρχισαν τον Μάιο του επομένου Έτους. Το κτίριο, έχει τρία επίπεδα και συνολική έκταση 650 τ.μ. Το κόστος Ανακατασκευής του έργου έχει καλυφθεί με χορηγίες, σε είδος και σε χρήμα, από Ελληνικές και Ομογενειακές Εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά Γεώργιος Αλαμάνος μίλησε στο Αθηναϊκό /  Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη σημασία της Αποκατάστασης του Ιστορικού κτιρίου: «Η ταχεία Αποκατάσταση -  Ανακατασκευή του "Κτιρίου Σεφέρη" ήταν επιβεβλημένη. Τούτο επειδή το κτίριο αυτό θα αποτελέσει μία εξαιρετικής ωραιότητας και θέσεως "Στέγη" του Γενικού μας Προξενείου, ταυτόχρονα δε και ένα σύμβολο του μεγάλου ενδιαφέροντός μας για την αναβάθμιση της Ελληνικής παρουσίας στην Περιοχή της Κορυτσάς. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς με τις έγκαιρες Αποφάσεις του άνοιξε τον δρόμο για την υλοποίηση του έργου, με τρόπο μάλιστα ασυνήθιστο, μέσω δηλαδή χορηγιών. 
Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς, Ελληνικές και \Ομογενειακές Επιχειρήσεις, καθώς και τα Διευθυντικά τους Στελέχη, όχι μόνο για τις χορηγίες αλλά και για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκαν. Το έργο θα ολοκληρωθεί, και θα εγκαινιασθεί πιστεύω, εντός του Έτους».
 
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΑΠΕ


το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοί

Διαφημίσεις