E – radio
TV



Δικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο








Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούς





Φεβ 10
Δημοσιεύτηκε από στις ως Αφιερώσεις



 
Αποτέλεσμα εικόνας για Κόλυβο
 
Στο Άγιο Όρος, Μνημόσυνο ξεχωριστό δεν γίνεται στους Μοναχούς Πατέρες αλλά για τους Κεκοιμημένους.
Μνημονεύονται οι Ηγούμενοι της τελευταίας 100ετίας και οι Ιερείς και Μοναχοί της τελευταίας 30ετίας.
Κόλλυβο γίνεται όποτε τοποθετείται στο Ναό εικόνα για Προσκύνηση.
Το Σάββατο πάντως γίνεται οπωσδήποτε των Κεκοιμημένων, εκτός αν τύχει Απόδοση Δεσποτικής Εορτής.
Είναι ένα τσίγκινο πιατάκι με σταράκι βρασμένο που το βάζουν κάτω από την εικόνα του Χριστού.
Το κόλλυβο της Πανηγύρεως απαιτεί αληθινή Ζαχαροπλαστική και Αγιογραφική Τέχνη. Συνήθως στην επιφάνειά του Αγιογραφείται ο Κτήτωρ ή ο Άγιος επ΄ ονόματι του οποίου τιμάται το καθολικό,
π.χ. ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης στη Μεγίστη Λαύρα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στην Μονή Βατοπεδίου.
 

Το συνηθισμένο κόλλυβο γίνεται ως εξής:
 
 

Βάζουν χτυπημένο σιτάρι (συνθλίβεται) στο νερό να φουσκώσει.
Το βράζουν σε κρύο νερό.
Σε μισή ώρα χύνουν το νερό και βάζουν άλλο που βράζει, ώσπου το σιτάρι να γίνει τριαντάφυλλο και το ζουμί του γίνει χυλός.
Προσθέτουν λίγο αλατάκι.
Μετά παίρνουν το ζουμί, που γίνεται σαν ρόφημα με ζάχαρη και κανέλα.
Μετά πλένουν το σιτάρι με κρύο νερό, για να φύγει η κόλλα του και το απλώνουν να στεγνώσει.
Δύο με τρεις ώρες πριν τη Θεία Λειτουργία ο Διακονητής παίρνει ψιλοτριμμένο παξιμάδι και ρίχνει μια χούφτα μέσα στα κόλλυβα, για να τραβήξει την υγρασία, νά ΄ναι στεγνά. Ύστερα θα το κοσκινίσει, για να φύγει το παξιμάδι.
Το σιτάρι είναι πια έτοιμο.
Το στρώνει και από πάνω του στρώνει τη ζάχαρη (όχι άχνη, αλλά κρυσταλλική) και κάνει σταυρό με ζάχαρη χρωματισμένη με κανέλα.
Αν θέλει, ανακατεύει προηγουμένως το σιτάρι με φουντούκι τριμμένο.
Στο κόλλυβο της Πανηγύρεως προσθέτει τριμμένο καρύδι, μοσχοκάρφια κοπανισμένα, κύμινο.
Αντί καρυδιού σε μερικά Μοναστήρια βάζουν καβουρδισμένα φουντούκια τριμμένα (τους αφαιρούνται οι φλούδες) κι αντί για μοσχοκάρφια κανέλα.
Για τις Αγιογραφίες στην επιφάνεια του κόλλυβου παίρνουν την ξύλινη άκρη ψιλού πινέλου ζωγραφικής και πατούν το σχέδιο πάνω στη ζάχαρη από το ανθίβολο.
Με τον τρόπο αυτό γεμίζουν τα ρούχα, το πρόσωπο, τα μαλλιά με ζάχαρη διαφόρων χρωμάτων.
Το συνηθισμένο κόλλυβο είναι το καθημερινό γλύκισμα των Μοναχών στα κοινόβια, το οποίο μοιράζεται στην Τράπεζα στο τέλος.
Οι Ρώσοι συνηθίζουν στο Άγιον Όρος να κάνουν το κόλλυβο όχι με σιτάρι, αλλά με ρύζι, όπως στη Ρωσία.
Ο Σμυρνάκης σημειώνει ότι αυτό γίνεται τόσο στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος όσο και στις Ρωσικές Ιερές Σκήτες και Ιερά Κελλιά.
 
 
 
 

Πηγή:  Αγιορείτικες Μνήμες
 







το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωση



Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις









Πρόσφατες δημοσιεύσεις



Αναζήτηση



ΑΡΧΕΙΟ



ΘΕΜΑΤΑ





Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοί











Διαφημίσεις