E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούς

Φεβ 17 
ag1
 
Στην σπάνια φωτογραφία από το βιβλίο του Adolf Hermann Struck, απεικονίζεται ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη με άγνωστη ημερομηνία.
Η αντίστοιχη καρτ ποστάλ είχε τυπωμένη ως χρονολογία το 1860, αλλά ιστορικοί και συλλέκτες το αμφισβητούν ορίζοντας ως πιθανή ημερομηνία το 1890, δηλαδή λίγο πριν παραδοθεί στις φλόγες.
Ο Ναός υπέστη σημαντικές ζημιές και η αποκατάστασή του ξεκίνησε τριάντα χρόνια αργότερα. Τότε αποκαλύφθηκε και το περίφημο ψηφιδωτό του τρούλου.
Το πότε ο Ναός μετατράπηκε σε τζαμί είναι μάλλον ασαφές. Διάφορες απόψεις θέλουν το διάστημα από το 1524 έως το 1589. Η πιο πιθανή ημερομηνία είναι το 1524.
Το βέβαιο είναι ότι η μετατροπή του Ναού σε Μουσουλμανικό Τέμενος δεν έγινε αμέσως μετά την Κατάληψη της Πόλεως από τους Τούρκους το 1430, αλλά πολύ αργότερα τον 16ο αιώνα στα χρόνια του Σουλτάνου Σουλεϊμάν.

 
ag3
 
Στην Αγία Σοφία μέχρι την Περίοδο που λειτουργούσε ως Χριστιανικός Ναός φυλαγόταν σε Λάρνακα στη δεξιά πλευρά του Ιερού Βήματος το Ιερό Λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.
Είχε υπάρξει Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης από το 1346 και αναγέννησε πνευματικά την Πόλη της Συμπροτευούσης της Θεσσαλονίκης μας. Όταν πέθανε ενταφιάσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας και δέκα χρόνια μετά ανακηρύχτηκε Άγιος με Πατριαρχική Πράξις του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως.
Αργότερα το Ιερό Λείψανο του μεταφέρθηκε στον παραθαλάσσιο Ναό του Αγίου Δημητρίου που καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 1890. Όσο λειτουργούσε σαν Τζαμί πήρε το όνομα «Αγιά Σοφιά τζαμί» (Aya Sofia) και έτσι ονομαζόταν από τους Τούρκους.
Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας κατασκευάστηκε στη Δυτική πλευρά ένα περιστύλιο βασισμένο σε κίονες (προστώο), πάνω σε ίχνη παρόμοιου παλιού κτίσματος το οποίο αποξηλώθηκε αργότερα.
Στη μεγάλη πυρκαγιά του 1890, κατά την οποία κάηκαν 2.000 περίπου κτίσματα στον κεντρικό τομέα της Πόλεως, ο Ναός της Αγίας Σοφίας υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές.
Το 1907-1909 έγιναν αναστηλωτικές εργασίες υπό την επίβλεψη του Βυζαντινολόγου Καρόλου Ντηλ (Charles Diehl), ενώ το 1909 άρχισαν νέες εργασίες, τόσο στο κτήριο όσο και στον περιβάλλοντα χώρο με επιβλέποντα τον Ιταλό Αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1911 με στόχο να συμπέσουν με την επίσκεψη του Τούρκου Σουλτάνου Μεχμέτ Ρεσάτ Ε’ στις 27 Μαΐου 1911.
Ως Μουσουλμανικό Τέμενος λειτούργησε έως την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό Στρατό το 1912, οπότε ξανάγινε Χριστιανικός Ναός.
Γύρω από το Έτος Ανεγέρσεως του Ιερού Ναού δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα. Πολλοί υποστήριξαν ότι κτίστηκε την ίδια χρονική περίοδο με τον ομώνυμο Ναό της Κωνσταντινουπόλεως από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό με σχέδια του Αρχιτέκτονος Ανθεμίου.
Αυτή η άποψη όμως δεν φαίνεται βάσιμη γιατί ο Προκόπιος, ιστορικός του Ιουστινιανού δεν κάνει καθόλου λόγο για το Ναό της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, όταν περιγράφει τα κτίσματα του Αυτοκράτορος στην Περιοχή.
Άλλοι Ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν την χρονολογία με βάση τα ψηφιδωτά και τα οικοδομικά υλικά.
Η Επικρατούσα άποψη είναι πως η Αγία Σοφία κτίστηκε στα χρόνια της Εικονομαχίας, ίσως στο τελευταίο τέταρτο του 8ου αιώνος.
Το δε σημαντικό ψηφιδωτό του τρούλου φιλοτεχνήθηκε στο τέλος του 9ου αιώνος και αποτελεί το κορυφαίο δείγμα της λεγόμενης Αναγεννήσεως της Αυτοκρατορικής Δυναστείας των Μακεδόνων.
Στο Κέντρο του τρούλου, μέσα σε δόξα, παριστάνεται ο Χριστός καθισμένος σε ουράνιο τόξο, ενώ γύρω του Εικονίζονται η Παναγία με υψωμένα χέρια σε στάση Δέησης και οι Απόστολοι του Χριστού σκαρφαλωμένοι σε βράχους του Όρους των Ελαιών.
Ο Ναός υπέστη σοβαρή καταπόνηση από τον σεισμό του 1978 και η Αποκατάσταση των ζημιών διήρκεσε περίπου είκοσι χρόνια, ο δε τρούλος αποκαταστάθηκε το 1980.
Το 1981 βρέθηκαν πίσω από τα στασίδια του δεξιού χορού, τα Ιερά Λείψανα του Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης  κ. Βασιλείου (9-10ος μ.Χ αι.) καθώς εντός των Καθεδρικών Ναών ήταν σύνηθες να ενταφιάζονται Επίσκοποι.

ag2
 
ag2
 


το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοίΔιαφημίσεις