E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούς

Ιού 27 
oukrania
 
Συνήλθε την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018, στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας με αφορμή τον εορτασμό της Μνήμης του Οσίου Ονουφρίου, κατά την οποία Άγει τα Σεπτά του ονομαστήρια ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας  κ.κ. Ονούφριος, η Διάσκεψη των Επισκόπων, των Συμμετεχόντων στους Εορτασμούς, υπό την Προεδρία του Προκαθημένου αυτών, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση, η οποία διαμορφώθηκε κατόπιν διαδόσεως πληροφοριών σχετικά με την προθυμία της Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκχωρήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο Αποδόσεως της Κανονικής υποστάσεως στους Ουκρανούς Σχισματικούς.
Οι Ιεράρχες παρακολούθησαν την Αναφορά του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου  κ.κ. Ονουφρίου και των Μονίμων Μελών της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΟΕΟ) σχετικά με τη Συνάντηση της Αντιπροσωπείας της ΟΕΟ με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη  κ.κ. Βαρθολομαίου και τα Μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τη γενομένη στις 23 Ιουνίου 2018 στην Κωνσταντινούπολη.
Ειδικώτερα δε πληροφορήθηκαν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο διέψευσε τις πληροφορίες για το ότι έχει δήθεν συμφωνηθεί τελικά ο Κανονικός μηχανισμός της αντιμετωπίσεως του Σχίσματος εντός των κόλπων της Ορθοδοξίας στην Ορθοδοξία και το ότι έχει δήθεν συνταχθεί το Κείμενο του Τόμου της Αυτοκεφαλίας.
Επίσης, δεν επιβεβαιώθηκε η είδηση ότι η μονομερής Εκχωρήσεως της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας θα γινόταν κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ή εντός των συγκεκριμένων προθεσμιών.
Αντί αυτών, οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου επέδειξαν την προθυμία της Εκκλησίας τους να ενταχθεί στη διαδικασία αντιμετωπίσεως του Εκκλησιαστικού Σχίσματος στην Ουκρανία μέσα από Επικοινωνία με τις Αδελφές κατά Τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαχείου θα συναντηθεί με Εκπροσώπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.
Αφού παρακολούθησαν την ἐν λόγῳ Αναφορά, οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς της ΟΕΟ αποφάνθηκαν για τις προοπτικές της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία μέσα στις σημερινές ιστορικές συγκυριές.
Ειδικώτερα δε, εκφράσθηκε η ανησυχία για το ενδεχόμενο αναδείξεως των παραλλήλων Εκκλησιαστικών Δικαιοδοσιών στην Ουκρανία, λόγω διαδόσεως των σχετικών πληροφοριών από τον Τύπο.
Οι Αρχιερείς τόνισαν ότι η παρόμοια εξέλιξη δεν θα θεραπεύσει αλλά αντιθέτως, να διευρύνει το Σχίσμα μέσα στην Εκκλησία.
Σε περίπτωση Μετασχηματισμού της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας σε οντότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου η Εκκλησία μας θα χάσει ένα σημαντικό μέρος των Δικαιωμάτων, τα οποία της χορηγήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.
Ως εκ τούτου, οι Επίσκοποι της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι μετέχοντες της Διασκέψεως των Επισκόπων της 25ης Ιουνίου 2018 στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, ομοφώνως προέβησαν σε στην ακόλουθη Κοινή Δήλωση:
 
 
Το ισχύον κανονικό Καθεστώς επαρκεί, ώστε η Ορθοδόξος Εκκλησία της Ουκρανίας να επιτελεί καρποφόρως την Αποστολή της στον λαό της Ουκρανίας.
Προσπάθειες αλλαγής αυτού του Καθεστώτος θα οδηγήσουν μόνο στον περιορισμό των Δικαιωμάτων και των Ελευθεριών, τα οποία έχει η Εκκλησία μας, απολαμβάνοντας το καθεστώς της διευρυμένης Αυτονομίας.
Εξάλλου, αυτές οι προσπάθειες δεν θα θεραπεύσουν το Σχίσμα, αλλά θα διχάσουν περισσότερα τόσο την Ορθοδοξία στην Ουκρανία, όσο και την Ουκρανική Κοινωνία στο σύνολό της.
Οι Αρχιερείς ομοφώνως εξέφρασαν την πρόθεσή τους να σεβασθούν τον όρκο, τον οποίο έδωσαν κατά την εις Επίσκοπον Χειροτονία τους, να μένουν αφοσιωμένοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

 

Προς πιστοποίηση των ως άνω τη δήλωση υπέγραψαν:
 

+ ο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, 
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας 
και ακολουθούν υπογραφές των άλλων 71 Επισκόπων της Ουκρανικής Εκκλησίας.το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοίΔιαφημίσεις