E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούς

Ιού 21
Δημοσιεύτηκε από στις ως Διεθνή 
kikkou 
 
Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη Συμφωνία και παρά τις όποιες διαφορές δημιουργήθηκαν με αποκορύφωμα η υπόθεση στις Δικαστικές Αίθουσες, η Ιερά Μητρόπολη Κύκκου (της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου) ενημέρωσε την Ελληνική Κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει με την αρχική της Απόφαση και θα παραχωρήσει το οικόπεδο έναντι του Μετοχίου για να ανεγερθεί εκεί το Μέγαρο της Πρεσβείας της Ελλάδος.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας  κ.κ. Νικηφόρος, που ρωτήθηκε σχετικά από τον «Φιλελεύθερο» δήλωσε ότι «Η Ιερά Μονή Κύκκου, ασχέτως Δικαστικών διαδικασιών, όχι μόνο θα παραχωρήσει το οικόπεδο έναντι του Μετοχίου προς Ανέγερση Μεγάρου που θα στεγάσει την Πρεσβεία της Ελλάδος, αλλά εάν δεν προσκρούομε στις ευαισθησίες της Μητρός Πατρίδος, η Ιερά Μονή Κύκκου θα έρθει Αρωγός στο όλο έργο με το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ».
Και ο Πανιερότατος Μητροπολίτης συμπλήρωσε: «Τοις φρονίμοις ολίγα. Επαναλαμβάνω ότι η αρχική μου επιθυμία και Απόφαση να Ανεγερθεί έναντι του Μετοχίου Μέγαρο προς Στέγαση της Ελληνικής Πρεσβείας θα υλοποιηθεί οπωσδήποτε».
Για την Απόφαση της Ιεράς Μονής Κύκκου ενημερώθηκε η Ελληνική Κυβέρνηση σε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας  κ.κ. Νικηφόρου, με Εκπρόσωπο του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. «Έθεσα μόνο έναν όρο», μας είπε ο Πανιερότατος Μητροπολίτης. «Οπωσδήποτε να Ανεγερθεί το Μέγαρο της Πρεσβείας και όχι οποιαδήποτε άλλη επένδυση ή Πώληση σε οποιονδήποτε άλλο».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που δημιουργήθηκαν, η Ιερά Μονή Κύκκου θα έχει κάποιο οικονομικό κόστος, αλλά, όπως μας ελέχθη, προέχει η Ανέγερση της Πρεσβείας και η υλοποίηση της επιθυμίας του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου  κ.κ. Νικηφόρου όπως εξαρχής είχε εκφραστεί προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υποθέσεως όπως το παράθεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου  κ.κ. Νικηφόρος στον «Φ» στις 26 Σεπτεμβρίου 2017, κατά τον Ιούνιο του 1998, όταν ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας  κ. Κωστής Στεφανόπουλος συνοδευόμενος από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο είχαν επισκεφθεί την Ιερά Μονή Κύκκου μέσα στα πλαίσια της Επισήμου Επισκέψεώς τους στην Κύπρο, τον βολιδοσκόπησαν κατά πόσο η Ιερά Μονή Κύκκου ήταν πρόθυμη να διαθέσει έναντι λογικού τιμήματος έκταση Γης στη Λευκωσία προς Ανέγερση Νέας Πρεσβείας της Ελλάδος. Την επόμενη ημέρα, αφού τον επισκέφθηκαν μαζί με τον Αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου  κ. Χρυσόστομο τον Α’ στο παρά τη Λευκωσία Μετόχιο της Μονής «Άγιος Προκόπιος», Αποφασίστηκε από κοινού όπως παραχωρηθεί έκταση γης εκ τεσσάρων Στρεμμάτων, πλησίον των Πρεσβειών Ρωσίας και Αμερικής, έναντι του Μετοχίου. Λόγω της σφοδρής επιθυμίας του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου να έχει κοντά στο Μοναστήρι του την Πρεσβεία της Μητέρας Πατρίδος, δήλωσε έτοιμος να παραχωρήσει τέσσερα Στρέμματα γης άνευ οιουδήποτε οικονομικού Ανταλλάγματος, δηλαδή διά Δωρεάς.
Μερικές εβδομάδες αργότερα, Διαβιβάστηκε στον Πανιερώτατο Μητροποολίτη Κύκκου  κ.κ. Νικηφόρο μέσω των Δικηγόρων του ότι η Ελληνική Πρεσβεία θα επιθυμούσε να αποκτήσει περαιτέρω έκταση γης εκ τεσσάρων Στρεμμάτων, για να Ανεγερθεί και Πρεσβευτική Κατοικία. Για την επιπρόσθετη έκταση Γης ήταν έτοιμοι να πληρώσουν, γι’ αυτό και ζητούσαν σε περίπτωση που θα ήταν σύμφωνος να αναφέρει το τίμημα που θα καταβάλλετο από την Ελληνική Δημοκρατία.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης καθόρισε για την επιπρόσθετη εκ τεσσάρων Στρεμμάτων έκταση την τιμή των £125.000 ανά Στρέμμα, τιμή η οποία ήταν πολύ χαμηλότερη από την τιμή της Αγοράς κατά τον ουσιώδη χρόνο. Όλα αυτά έγιναν με τη θερμή παράκλησή του να χρησιμοποιηθεί η παραχωρηθείσα Γη για την Ανέγερση Ελληνικής Πρεσβείας και μόνο. Στη συνέχεια έδωσε οδηγίες για τον Διαχωρισμό του Κτήματος, ώστε να εκδοθεί ξεχωριστός τίτλος για τα οκτώ Στρέμματα, ο οποίος και εξεδόθη την 1/12/1998.
Η ανατροπή σχεδιασμών και η Δικαστική διαμάχη.
Ωστόσο, για οικονομικούς λόγους η Ανέγερση της Πρεσβείας δεν προχώρησε, ενώ η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ελλάδος περιέλαβε το οικόπεδο στον Οργανισμό ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για να πωληθεί με οδηγίες της Τρόικας. Τούτο προκάλεσε την αντίδραση της Ιεράς Μονής, καθώς στο Πωλητήριο Έγγραφο υπήρχε Ρήτρα που υποχρέωνε το Ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει μόνο στην Ανέγερση Πρεσβείας.
Το θέμα παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη που Αποφάνθηκε πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούσε να εκποιήσει το τεμάχιο λόγω της Ρήτρας και το οικόπεδο επιστράφηκε στην Κυριότητα της Ιεράς Μονής Κύκκου.
Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο με Απόφαση του ημερομηνίας 10/2/2017 καλούσε την Ελληνική Δημοκρατία να επιστρέψει στη Ιερά Μονή το οικόπεδο που της είχε παραχωρήσει το 1998 έναντι 500.000 λιρών με αποκλειστικό σκοπό την Ανέγερση της Ελληνικής Πρεσβείας και Πρεσβευτικής Κατοικίας.
Η Απόφαση εκδόθηκε μετά από Αγωγή που Κατέθεσε και κέρδισε η Ιερά Μονή εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας όταν αντιλήφθηκε ότι αυτή δεν θα προχωρούσε στην υλοποίηση αυτού του σκοπού, αλλά θα το μεταπουλούσε.
Εν τω μεταξύ, η Ιερά Μονή προχώρησε η ίδια στην πώληση του εν λόγω τεμαχίου Γης, συνολικής έκτασης 8 Στρεμμάτων, επιστρέφοντας στην Ελληνική Δημοκρατία το ποσό των €2.250.000 που αντιστοιχούσε στο ποσό το οποίο είχε καταβάλει για αγορά του τεμαχίου, πλέον τόκους. Η άλλη πλευρά, ωστόσο, αμφισβητεί ότι η Ιερά Μονή έχει καταβάλει προς αυτήν όλα τα ποσά που αναφέρονται στην Απόφαση του Δικαστηρίου προκειμένου να προβεί στη Μεταβίβαση του Επίδικου Ακινήτου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, παρουσιάστηκε στις 7 Μαΐου ενώπιον του Δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να πωλήσει το συγκεκριμένο τεμάχιο και πως στόχος παραμένει η Ανέγερση της Πρεσβείας και της Πρεσβευτικής Κατοικίας στο εν λόγω τεμάχιο.
Υποστήριξε επίσης ότι στις 28 Μαρτίου του 2017 συμφώνησε με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου  κ.κ. Νικηφόρο σε έναν «Ειρηνικό Διακανονισμό» για αυτό το θέμα, γεγονός που αμφισβήτησε ο Δικηγόρος της άλλης πλευράς.
Η Δικαστική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και τώρα η υπόθεση βρίσκεται εν αναμονή της Αποφάσεως του Δικαστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Απόφαση αναμενόταν στις 27 Ιουλίου. Με τη νέα εξέλιξη, όμως, της Τελεσίδικης Αποφάσεως του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου  κ.κ. Νικηφόρου να προχωρήσει στην Παραχώρηση του οικοπέδου στο Ελληνικό Δημόσιο, είναι προφανές ότι πρέπει να γίνουν οι ανάλογες Ρυθμίσεις ενώπιον του Δικαστού προτού εκδώσει την Απόφασή του.το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοίΔιαφημίσεις