E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούςΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ
Συνεργασία στο Διαδικτυακό Τόπο Ενημέρωσης και ΕπικοινωνίαςΣεπ 22
Δημοσιεύτηκε από στις ως Αφιερώσεις 
 
 
Η νέα έκδοση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της Ιστορίας Δογμάτων.
Πρόκειται για την μνημειώδη και βραβευμένη μελέτη του διαπρεπή θεολόγου J. Daniélou, ενός εκ των ιδρυτών και επιμελητών της περίφημης σειράς Sources Chrétiennes. Η βραβευθείσα αυτή μελέτη πρωτοδημοσιεύθηκε το 1958, σχεδόν μία δεκαετία μετά τις σημαντικότατες ανακαλύψεις στο Κουμράν και στο Nag Hammadi απόκρυφων έργων της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης και θεολογικών πραγματειών προερχόμενων από πρωτοχριστιανούς, ιουδαιοχριστιανικούς και γνωστικούς κύκλους του Α΄ αιώνα.
Ο διάσημος ερευνητής συγκρίνει τα θεολογικά σχήματα της εν λόγω γραμματείας με την αντίστοιχη χριστιανική γραμματεία του Α΄ καί των αρχών του Β΄ αιώνα, έργα της οποίας συντάχθηκαν από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες των Ιουδαίων στον ευρύτερο χώρο της Παλαιστίνης. Πρόκειται συνεπώς για το μεταφυσικό υπόβαθρο εντός του οποίου παρουσιάσθηκε και εκφράσθηκε ο λόγος του Ευαγγελίου, που σε πολλές περιπτώσεις δανείζεται θεολογικούς όρους και σχήματα προερχόμενα από ιουδαιοχριστιανικούς κύκλους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κεφάλαια που αναφέρονται στην απόκρυφη γραμματεία ιουδαιοχριστιανικών κινημάτων και γνωστικών σχολών, στην αγγελολογία που είχαν υιοθετήσει, αλλά και στην πρόσληψή της από τα πρώτα χριστιανικά έργα της εποχής. Παράλληλα, αναλύονται οι ιουδαϊκές επιδράσεις στην ερμηνεία και στους συμβολισμούς του βίου του Ιησού, η εκπλήρωση των προφητειών της Π. Διαθήκης στο πρόσωπο του Κυρίου, η τυπολογία του Σταυρού και της Εκκλησίας, αλλά και οι επιδράσεις που ασκήθηκαν στους λατρευτικούς τύπους των πρωτοχριστιανικών κοινοτήτων.
Έτσι, η μελέτη αυτή μας ταξιδεύει στα πρώτα χρόνια των χριστιανικών κοινοτήτων, ιδιαίτερα μάλιστα της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων του Αδελφόθεου Ιακώβου, και εξοικειώνει τον αναγνώστη με τη διαλεκτική του θεολογικού λόγου και την μορφοποίηση της πρώιμης χριστιανικής έκφρασης. Παράλληλα, παρουσιάζει το σύνολο των πνευματικών ζυμώσεων σε μία ταραγμένη εποχή, κατά την οποία ο μεσσιανικός λόγος υπήρξε πιο έντονος από ποτέ.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην επιμέλεια και την μετάφραση της εκδόσεως, καθώς ανταποκρίνονται πλήρως στα υψηλά επιστημονικά κριτήρια του έργου. Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όλους όσοι θέλουν να εμπεδώσουν βαθύτερα τον λόγο του Ευαγγελίου και τους λειτουργικούς τύπους της Εκκλησίας μας.
το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοί

Διαφημίσεις