E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούςΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ
Συνεργασία στο Διαδικτυακό Τόπο Ενημέρωσης και ΕπικοινωνίαςΣεπ 24 
 
 
Θεοδώρου Ρόκα
Θεολόγου
υπ. Δρος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α

 
 
Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, είναι μια ιδιαίτερη ημέρα - Εορτή για την Ορθόδοξο Εκκλησία διότι εορτάζεται η Σύλληψη του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού (Προδρόμου). Έτσι λοιπόν μας δίδεται η αφορμή να εξετάσουμε πως διατυπώνεται ολόκληρη η Ευαγγελική Διήγηση του κατά Λουκάν Ευαγγελίου που αναφέρεται στα περιστατικά της Συλλήψεως του Προφήτου (Λκ. 1,5-23), μέσα από έναν υπέροχο Ύμνο και μάλιστα το μεσώδιο Κάθισμα της Ακολουθίας του Όρθρου της Εορτής. 
"Θυμιῶντι ἐν ναῷ, τῷ Ζαχαρίᾳ Ἱερεῖ, Γαβριὴλ ἐξ οὐρανοῦ, ἐπέστη λέγων πρὸς αὐτον· Ὅτι ἐν γήρᾳ σου ἕξεις καρπὸν εὐκλεῆ. Καὶ στείρωσις ἡ πρίν, τῆς Ἐλισάβετ νυνί, λυθήσεται εὐθύς, καὶ ἀκαρπία γονῆς, καὶ συλλαβοῦσα τέξεται τὸν κήρυκα, τοῦ Ἰησοῦ τε καὶ Πρόδρομον. Αὐτῶν πρεσβείαις, Σωτὴρ τοῦ κόσμου, σῶσον τάς ψυχὰς ἡμῶν".
Μας αναφέρει λοιπόν ο υμνωδός οτι και ο ιερός ευαγγελιστής πως ενώ ο ιερέας Ζαχαρίας θυμίαζε στο Ναό των Ιεροσολύμων άκουσε τη φωνή του Αγγέλου να του αναγγέλλει πως η μέχρι πρότινος στείρα γυναίκα του θα γεννούσε παιδί (Λκ. 1,5-14). Όμως επειδή η γυναίκα του ήταν προχωρημένης ηλικίας και ήταν σχετικά αδύνατο να συμβεί αυτό που του ανήγγειλε ο άγγελος ο Ζαχαρίας έδειξε δυσπιστία με αποτέλεσμα να παραμείνει βουβός μέχρι την ημέρα της Γεννήσεως του παιδιού και η βουβαμάρα αυτή θα αποτελούσε σημείο αληθείας των λεγομένων του Αγγέλου (Λκ. 1,18-23). 
Στο πρόσωπο του συλληφθέντος από την Ελισάβετ Ιωάννου του Προδρόμου, η Ορθόδοξος Εκκλησία βλέπει το επιστέγασμα και το αποκορύφωμα όλων των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, οι οποίοι προφήτευσαν την έλευση του Μεσσία Χριστού.
Όμως ο Μέγας αυτός Προφήτης είναι ο μόνος των Προφητών που αξιώθηκε να δει τον αναμενόμενο Μεσσία και μάλιστα να τον βαπτίσει στον Ιορδάνη ποταμό παρακινώντας τους μαθητές του να πάψουν να ακολουθούν εκείνον και να ακολουθούν τον Ιησού Χριστό. 
Γι΄ αυτό το λόγο η Εκκλησία αποδίδει σημαντική τιμή στο πρόσωπο αυτού του προφήτου, τον οποίο μνημονεύει με ιδιαίτερη μέριμνα ο Ευαγγελιστής Λουκάς και μάλιστα παρατηρούμε στην υμνολογία της Εκκλησίας πως οι Εορτές του Τιμίου Προδρόμου κρατούν δυο ημέρες και όχι μια όπως των λοιπών Αγίων.
 
 


το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοί

Διαφημίσεις