E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούςΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ
Συνεργασία στο Διαδικτυακό Τόπο Ενημέρωσης και ΕπικοινωνίαςΣεπ 30
Δημοσιεύτηκε από στις ως Ορθοδοξία – Θεολογικά και Εκκλησιαστικά Θέματα 
 
 
 
 
Του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Βαρθολομαίου - Αγιορείτου
Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου / Αγίου Όρους 
 

 
Το πλοίο, όταν ξεκινά από το λιμάνι, έχει χαράξει την πορεία, που θα ακολουθήσει, ώστε να φθάσει με ασφάλεια στον προορισμό του. Η πορεία, που έχει χαράξει, χρησιμεύει, ώστε να γνωρίζει ποια κατεύθυνση στον ορίζοντα να ακολουθήσει, όταν βρεθεί μεσοπέλαγα, για να μην χαθεί. 

Όταν το πλοίο βρεθεί μεσοπέλαγα και πέσει σε κακοκαιρία και φουρτούνα, ο καπετάνιος κάνει ελιγμούς, ξεφεύγοντας από τα ορμητικά κύματα, που προσπαθούν να βουλιάξουν το πλοίο. Υπάρχει ακόμη και περίπτωση, όταν είναι μεγάλος ο κίνδυνος, να βγει και από την πορεία του προς στιγμήν, ψάχνοντας εναλλακτικούς τρόπους να διαφύγει τον κίνδυνο και να ξαναβρεί την πορεία του, οδηγώντας με ασφάλεια το πλοίο στο λιμάνι.

Ο άνθρωπος λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο, όπως το πλοίο. Είναι πλασμένος από τον Θεό να ζει κοντά Του, ο Θεός είναι «το λιμάνι» του. Με την πτώση του και την έξοδο από τον παράδεισο, ο άνθρωπος, απομακρύνθηκε από τον Θεό. Το θέλημα του Θεού για τον άνθρωπο είναι η επιστροφή κοντά Του.

Ο αγώνας δύσκολος, η πορεία έχει χαραχθεί από τον ίδιο τον Χριστό, με τον ερχομό Του στην γη. Αυτήν την πορεία ακολούθησαν και όλοι οι Άγιοι, βεβαιώνοντας ότι κάθε άνθρωπος μπορεί, ελεύθερα, με δική του θέληση και διάθεση, ακολουθώντας την ίδια πορεία, να οδηγηθεί πάλι κοντά στον Θεό, εκεί που είναι η φυσική του θέση.

Αυτή η πορεία χαράζεται σαν σε πέλαγος, με σκοπό να μην χαθεί ο άνθρωπος. Αυτό το πέλαγος είναι τα αμέτρητα ερεθίσματα και οι λογισμοί, που δέχεται καθ' όλη την διάρκεια της ζωής του. Έχοντας, όμως, σταθερή πορεία δεν χάνεται μεσοπέλαγα, έχει την δυνατότητα να κάνει και ελιγμούς για να ξεφεύγει από τυχόν κινδύνους, που μπορεί να τον βγάζουν από την πορεία του.

Η σιγουριά και η βεβαιότητα ότι ακολουθεί την σωστή πορεία τού δίνει την ψυχική ηρεμία να αντιμετωπίζει ψύχραιμα κάθε δυσκολία που του παρουσιάζεται, ακολουθώντας πολλές φορές και εναλλακτικούς τρόπους, τους οποίους, μέσω της καθοδήγησης του πνευματικού του, χρησιμοποιεί για να ξεφύγει από μεγαλύτερους κινδύνους, με σκοπό να επανέλθει στην σωστή πορεία, που έχει εξαρχής χαράξει.

Σαν αυτό το πέλαγος είναι οι λογισμοί και τα ερεθίσματα, που δεχόμαστε καθημερινά. Δεν μπορεί ο άνθρωπος, από την φύση του, να δώσει σε όλα ερμηνεία και να τα καταλάβει. Είναι αδύνατο. Ένα μόνο χρειάζεται να καταλάβει, ότι δεν χρειάζεται να τα καταλαβαίνει όλα!

Όσο ο άνθρωπος προσπαθεί να ερμηνεύει τα πάντα, τόσο θα χάνεται μεσοπέλαγα στους λογισμούς και λιμάνι δεν θα βρίσκει. Όταν ο άνθρωπος επικεντρωθεί στην πορεία, που έχει χαράξει, αντιμετωπίζοντας μόνο τα κύματα των λογισμών, που τον χτυπάνε, τότε μόνο θα καταφέρει να φτάσει στο λιμάνι του, που είναι ο Θεός, ο παράδεισός του!

+ Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος,
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους


το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοί

Διαφημίσεις