E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούς

Νοέ 23
Δημοσιεύτηκε από στις ως Διεθνή 
IMG 0795 
Tην έκπληξή της και τη διαμαρτυρία της προκάλεσε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της εν λόγω Χώρας να Δωρηθεί ένα σημαντικό Ιερό κειμήλιό της στην UNESCO, εν αγνοία της και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της.
Πρόκειται για την εικόνα της Αναστάσεως του Λαζάρου, Έργο του 18ου αιώνος, που Αγιογράφησαν οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Αθανάσιος Ζωγράφος και η οποία φυλάσσεται στο Μουσείου Μεσαιωνικής Τέχνης στην Κορυτσά.
Αυτή η σημαντική σε αξία Εικόνα θα προσφερθεί από την Αλβανική Κυβέρνηση στην UNESCO, με αφορμή την 60η Επέτειο απ' την εισδοχή της Αλβανίας στην Οργάνωση.
Μάλιστα στο Επίσημο Όργανο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, την Εφημερίδα "ΝGJALLJA", δημοσιεύθηκε Κείμενο Καταγγελίας της ενέργειας αυτής.
Η Εικόνα είχε διαρπαχτεί υπό του Καθεστώς Χότζα και στη συνέχεια δεν αποδόθηκε στην Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά στο Κράτος όπου την θεώρησε ως ιδιοκτησία του. 
Παρότι ο Νόμος Επικυρώσεως της «Συμφωνίας ανάμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας για την Διακανονισμό των Αμοιβαίων Σχέσεων», προβλέπει ότι η "Πολιτεία Αναγνωρίζει στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας το Δικαίωμα Ιδιοκτησίας σε Κινητά και Ακίνητα αντικείμενα", αλλά σε αυτή την υπόθεση το αντίθετο αποδείχθηκε.
Μάλιστα κύκλοι της Εκκλησίας της Αλβανίας αναρωτιούνται πως η UNESCO, που βρίσκεται στην πρώτη Γραμμή Προστασίας των Πολιτιστικών Δικαιωμάτων, θα αποδεχθεί τη Δωρεά μιας, κατ' ουσίαν, Κλεμμένης της Ιεράς Εικόνος, αφού δεν αποτελεί Περιουσιακό στοιχείο του Αλβανικού Κράτους, απλά σ' αυτή τη φάση τη διαχειρίζεται. 
Υπάρχουν επίσης και εκατοντάδες Εικόνες και άλλα Ιερά αντικείμενα, που παρακρατούνται από το Αλβανικό Κράτος σε Αποθήκες και Εκθέσεις, που αφαιρέθηκαν το 1967, και οι Ναοί ακόμη περιμένουν την Επαναφορά τους.
Μάλιστα στο Επίσημο Όργανο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, την Εφημερίδα "ΝGJALLJA", δημοσιεύθηκε Κείμενο Καταγγελίας αυτής της δυσάρεστης  ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι εκτός από Κειμήλια και Ναοί και Ιερές Μονές δεν έχουν επιστραφεί στην Εκκλησία της Αλβανίας, Κατά Παράβαση της ισχύουσας στη Χώρα Νομοθεσίας.
Η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει κερδίσει Δικαστικές Διαμάχες, που της Αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία σε όλες τις Εκκλησίες, αλλά εδώ και 20 χρόνια οι διαδικασίες έχουν "βαλτώσει" στην Επιτροπή Επιστροφής και Αναγνωρίσεως Περιουσιών, η οποία δεν εκδίδει τις σχετικές Αποφάσεις.
Μέχρι τώρα η Επιτροπή Επιστροφής και Αναγνωρίσεως Περιουσιών δεν έχει πειστεί ότι οι Ορθόδοξοι Ναοί ανήκουν στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.
Αυτά και άλλα πολλά δείχνουν τις δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζει στο Εκκλησιαστικό έργο του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας  κ.κ. Αναστάσιος, αλλά πορεύεται αναλώμενος στην προσφορά προς τους πιστούς και την Κοινωνία.
Κεντρική θέση στη ζωή του κατέχει η αγάπη, γιατί αναγνωρίζει και γνωρίζει ότι το Κέντρο σωτηρίας είναι ο Θεός, ο οποίος "αγάπη εστι".
Και στο πρόσωπό του έχει επιβεβαιωθεί ότι όποιος έχει την αγάπη στην ψυχή του, έχει τον ίδιο το Θεό.

 


το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοίΔιαφημίσεις