E – radio
TVΔικτυακή τηλεόραση και ραδιόφωνο
Επιλέξτε από την λίστα ραδιοφωνικούς σταθμούςΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ
Συνεργασία στο Διαδικτυακό Τόπο Ενημέρωσης και ΕπικοινωνίαςΦεβ 6 
 
Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης, όπου βρίσκεται η Θεολογική Σχολή,
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης  κ.κ. Ελπιδοφόρος. ΑΠΕ ΜΠΕ, STR
 

 
Ττου ανταποκριτή μας Α. Ρομπόπουλου Κωνσταντινούπολη,
Turkey - ΑΠΕ-ΜΠΕ 


Για πρώτη φορά στην ιστορία εν ενεργεία Πρωθυπουργού της Ελλάδος επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας αφού επισκεφθεί την Αγία Σοφία θα φτάσει ακολούθως στην Χάλκη όπου στην Θεολογική Σχολή θα συναντηθεί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη  κ.κ. Βαρθολομαίο που θα βρίσκεται εκεί για να χοροστατήσει την Ιερά Πανήγυρη της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής.
 
  
Ο Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης  κ.κ. Ελπιδοφόρος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επίσκεψη:


 "Είναι πολύ μεγάλη χαρά μας για την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα, στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Διότι πέρα από τον συμβολισμό, είναι και ιστορική γιατί όντως για πρώτη φορά εν ενεργεία Πρωθυπουργός της Ελλάδος επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και μάλιστα κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία.

 
O ο ιδιαίτερος συμβολισμός, που έχει ήδη επισημάνει και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης μας, έγκειται στο γεγονός ότι έρχεται ο Πρωθυπουργός με την παρουσία του στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης να επιδείξει το έντονο και διαρκές ενδιαφέρον όλων των Ελλήνων και της Ελληνικής Κυβερνήσεως, συγκεκριμένα για την επαναλειτουργία αυτής της Σχολής και να ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας εδώ και 28 χρόνια, που είναι ήδη Πατριάρχης, για να επιτύχει την αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας που έγινε πριν από τόσα χρόνια εις βάρος και της Ομογένειας, εις βάρος και του Πατριαρχείου μας, αλλά και εις βάρος όλης της Ορθοδοξίας. Μιας και αυτή η Θεολογική Σχολή εργαζότανε για την ανάδειξη Στελεχών όχι μόνο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και για πολλές άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο.”
 
 
Η τελευταία επίσκεψη πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδος στην Θεολογική Σχολή, ήταν αυτή που πραγματοποίησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1933. Ο Σεβασμιώτάτος Μητροπολίτης  κ.κ. Ελπιδοφόρος αναφερόμενος σε αυτή την επίσκεψη τονίζει ότι ήτανε τα χρόνια αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή και συνεχίζει:
 
 
"Ήτανε τα χρόνια όπου αφού οι δύο χώρες επούλωσαν της πληγές τους από αυτό το τόσο δύσκολο γεγονός του πολέμου και της ανταλλαγής των πληθυσμών, αποφάσισαν από την Τουρκία από τον Κεμάλ Ατατούρκ και από την Ελλάδα από τον Βενιζέλο, να εγκαινιάσουνε μια νέα Εποχή στις σχέσεις των δύο Χωρών. Μια Εποχή συνεργασίας Ειρήνης, κατάπαυσης των εχθροτήτων και τότε ήρθε και ο Βενιζέλος ως ο πρωτεργάτης αυτής της νέας Εποχής, από Ελληνικής πλευράς.
Η παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη τότε χαιρετίστηκε από όλες τις πλευρές. 
 
 
Τον υποδέχθηκε στην Θεολογική Σχολή ο τότε Σχολάρχης ο Αιμιλιανός ο οποίος ήτανε Κωνσταντινουπολίτης και όπως θα έχετε δει και στην φωτογραφία αυτής της επισκέψεως, υπάρχει μια εγκάρδια υποδοχή και από τον ίδιο τον Σχολάρχη, αλλά και από τους Ιεροσπουδαστές που ήταν εκείνη την ημέρα στην Θεολογική Σχολή.
Ήταν όμως και πάρα πολύ πιστοί. Υπήρχαν και Στρατιωτικοί, ήταν άνδρες και γυναίκες από το Νησί που είχαν ανεβεί να εκφράσουνε την χαρά τους γι’ αυτή την υψηλή επίσκεψη.
 
 
Με τον ίδιο τρόπο πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτή και η επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο από την Εκκλησία, από τον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας, την Ιερά Σύνοδο, από τον Ηγούμενο και τους Πατέρες της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος Χάλκης, αλλά και από τους Ομογενείς της Κωνσταντινουπόλεως οι οποίοι θα συρρεύσουν σίγουρα στην Χάλκη και στην Θεολογική Σχολή για να δουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό.”
 
 
"Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από Τουρκικής πλευράς.” σημειώνει ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτης Πορόυσης και προσθέτει: " Όχι μόνο από τον τύπο και τα Μέσα Ενημερώσεως που θα συρρεύσουν. Ήδη έχουν διαπιστευτεί πάρα πολλά. Αλλά θα έχουμε και πάρα πολλούς Τούρκους και Πολιτικούς και Δημάρχους και ανθρώπους απλούς του Νησιού.
Από τους αμαξάδες μέχρι τους καταστηματάρχες αλλά και όλους τους κατοίκους των Νήσων. Νομίζω ότι η υποδοχή του κ. Τσίπρα θα είναι ανάλογη με την υποδοχή του κ. Ελευθερίου Βενιζέλου το 1933.”
 
 
Η Σχολή παραμένει κλειστή από το 1991 και ο νυν Ηγούμενος έχει εργαστεί ταχύτατα και αποτελεσματικά για τον εκσυγχρονισμό της, ούτως ώστε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή ως μια σύγχρονή Θεολογική Σχολή. Όταν κάνουμε αναφορά σε αυτό το έργο κι τις ελπίδες για επαναλειτουργία απαντά με σεμνότητα αλλά και με την βεβαιότητα ότι η επαναλειτουργία της Σχολής πλησιάζει: 
 
 
"Η Εκκλησιαστική Διακονία όπως ξέρετε είναι μια αλυσίδα στην οποία ο κάθε κρίκος, ο κάθε ένας από εμάς στην διαδοχή, οικοδομεί και βάζει το λιθαράκι του. Όπως παρέλαβα κι εγώ την εξέλιξη από τους προκατόχους μου έτσι προσέθεσα κι εγώ το ταπεινό μου το λιθαράκι κι εξακολουθώ να εργάζομαι ως Ηγούμενος, για να προωθήσω και να αυξήσω ότι παρέλαβα, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί μου.
 
 
Η επαναλειτουργία της Σχολής είμαστε σίγουροι ότι πλησιάζει. Είναι μια αναγκαιότητα και κάποια στιγμή θα συμβεί. Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα νομίζω ότι συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή. Καθώς συμβάλλει στην βελτίωση των συνθηκών. Βελτίωση η οποία είναι απαραίτητη στις Σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ώστε να δημιουργηθεί και να οικοδομηθεί το κατάλληλο εκείνο κλίμα το Πολιτικό το οποίο θα επιτρέψει την επαναλειτουργία. Γιατί η παύση της Θεολογικής Σχολής, το κλείσιμο, οφειλότανε μεταξύ άλλων και στο πολύ αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί εκείνη την Εποχή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Όπως ξέρετε κι εσείς ως Κωνσταντινουπολίτης, εμείς κληθήκαμε να πληρώσουμε σαν Ομογένεια και σαν Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη τον λογαριασμό της επιδείνωσης αυτών των Σχέσεων.
 
 
Έτσι όμως ελπίζουμε και αντίστροφα, με την βελτίωση αυτών των Σχέσεων, με την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ότι θα δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις οι οποίες θα φέρουνε ως καρπό την απόφαση για την επαναλειτουργία της Σχολής.
 
 
Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αγία Σοφία 

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής αναφέρθηκε και στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Αγία Σοφία:

"Είναι πράγματι ευχάριστο και εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός μεταξύ των άλλων θετικών ενεργειών στις οποίες προβαίνει είναι και η ιδιαίτερη προσοχή που θα δείξει με την επίσκεψη του στην Αγία Σοφία. Η Αγία Σοφία είναι πάρα πολύ σημαντική για όλους και η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και οποιουδήποτε Ορθόδοξου Χριστιανού πόσο μάλλον του Έλληνα Πρωθυπουργού σαν Προσκυνητή στην Αγία Σοφία είναι πολύ σημαντική και δείχνει την μεγάλη σημασία που έχει η η Αγία Σοφία όχι απλά σαν Μνημείο αλλά σαν ένα σύμβολο όχι μόνο για τον Ελληνισμό, όχι μόνο για την Ορθοδοξία, αλλά και για όλο τον Χριστιανισμό.
Εδώ όπως ξέρετε η Αγία Σοφία έχει μεγάλη σημασία ακόμη και για το Ισλάμ της Τουρκίας. Πόσο μάλλον για τον Χριστιανισμό. Το ότι ο κ. Τσίπρας πηγαίνει να προσκυνήσει στην Αγία Σοφία πριν έρθει στην Χάλκη νομίζω μας χαροποιεί όλους και ιδιαίτερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ομογένεια αλλά και όλη την Ρωμιοσύνη.”
 
 
 

το όνομα σου*

διεύθυνση email*

σχόλια*
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες HTML:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Κωδικός επικύρωσης*
 
σχόλιο σημείωσηΟι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες / χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Ουράνιες Σκέψεις

Πρόσφατες δημοσιεύσειςΑναζήτησηΑΡΧΕΙΟΘΕΜΑΤΑ

Αρθρα

Ορθόδοξοι προορισμοί

Διαφημίσεις